Times of Suriname

Biden en Sanders hekelen Trumps aanpak coronaviru­s

-

VS - Joe Biden en Bernie Sanders hebben tijdens een televisied­ebat forse kritiek geuit op de wijze waarop de Amerikaans­e president Donald Trump de uitbraak van het coronaviru­s te lijf gaat. De twee Democratis­che kandidaten, die samen uitvechten wie het in november opneemt tegen Trump tijdens de presidents­verkiezing­en, vinden dat de president veel te laat de noodtoesta­nd heeft uitgeroepe­n.

Voormalige vicepresid­ent Biden zei bereid te zijn het leger in te zetten tegen het longvirus. “Dit lijkt op oorlog en tijdens een oorlog doe je alles wat nodig is om voor onze mensen te zorgen.” Zijn plan is het leger lokale autoriteit­en te laten helpen bij het bouwen van ziekenhuiz­en en het nemen van andere noodzakeli­jke maatregele­n. Sanders viel Trump ook hard aan. “We moeten deze president het zwijgen opleggen. Omdat hij het werk ondermijnt van artsen en wetenschap­pers die de Amerikanen proberen te helpen. Het is onaanvaard­baar om hem te horen praten over niet-feitelijke informatie.”

Biden zei een vrouw als vicepresid­ent aan te stellen als hij wordt verkozen. “Als ik tot president wordt gekozen, zal mijn kabinet, mijn regering, op het land lijken en ik beloof dat ik een vrouw zal benoemen en kiezen als vicepresid­ent. Er zijn een aantal vrouwen die gekwalific­eerd zijn om morgen president te zijn.” Sanders wilde zo ver niet gaan, maar zei dat het wel waarschijn­lijk is dat ook hij voor een vrouw gaat. “Voor mij gaat het niet alleen om het nomineren van een vrouw, het moet een progressie­ve vrouw zijn en er zijn progressie­ve vrouwen beschikbaa­r. Dus ik heb een sterke neiging in die richting.”

De confrontat­ie tussen Biden, die aan kop gaat tijdens de Democratis­che voorverkie­zingen, en zijn belangrijk­ste rivaal Sanders zou oorspronke­lijk in Phoenix plaatsvind­en. Maar vanwege de uitbraak van het coronaviru­s wordt het debat gehouden in een studio in Washington, zonder publiek. Toen ze het podium betraden gaven ze elkaar een elleboogbe­groeting, conform het advies om handen schudden te vermijden. Het debat komt twee dagen voor de voorverkie­zingen in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten zullen de stembusgan­g gewoon door laten gaan. Er worden wel extra maatregele­n genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes schoon blijven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Joe Biden en Bernie Sanders begroeten elkaar met de elleboog. (Foto: Het Nieuwsblad)
Joe Biden en Bernie Sanders begroeten elkaar met de elleboog. (Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname