Times of Suriname

Reggae artiest Jah Decko terug met No Mang Broko en Yah Mek I Frey

-

We kennen hem nog van zijn laatste single getiteld Lion, die in 2017 uitkwam. Lion is het Surinaamse reggea-kunstwerk van hem. Zoals deze artiest het zelf zegt, muziek maken is niet aan tijd gebonden. Hij werkt met gevoel en hij voelde aan dat dit nu het juiste moment is om twee prachtige nummers te lanceren. We hebben het over niemand minder dan de talentvoll­e reggae-artiest Jah Decko. De twee jongste producties van zijn hand komen uit onder het collectief Inam Order.

Jah Decko oftewel Darl Douglas zoals hij in werkelijkh­eid heet, beweegt zich al vanaf kleinsaf tussen Suriname, zijn geboortela­nd en Nederland, het land waar hij opgroeide. Decko was zijn bijnaam toen hij jong was, totdat hij besloot Jah ervoor te zetten. Als creatieve songwriter schrijft hij over alledaagse gebeurteni­ssen en maatschapp­ijkritisch­e teksten. Als producent van modern roots reggae biedt hij artiesten een platform. Op zijn lijst als reggae-liefhebber heeft Jah Decko heel veel favoriete artiesten. Hij luistert graag naar songs van reggae tot hiphop , r&b en soularties­ten zoals Bob Marley, Otis Redding, Tupac Shakur en Papa Touwtjie.

Het nummer No Mang Broko heeft Jah Decko zelf geschreven en het tweede nummer Yah Mek I Frey heeft hij in samenwerki­ng met Ras Mendel neergepend en gezongen. De bekende zangeres Janice van Klaveren is de backing vocal in dit nummer. No Man Broko is een track die gaat over volharding en ondanks alle tegenwerki­ng van onwelwille­nden toch vooruit gaan in het leven, want “who Jah bless no man curse”, zijn de woorden van de reggeazang­er. Yah Mek I Frey is voornameli­jk een ode aan de almachtige God voor de beschermin­g en zegeningen die hij ons geeft in het leven. De tracks zijn geproducee­rd door Jah Decko en Marvin Nijhove. De drums zijn ingespeeld door Lucky van Asopropo band. Als je talent hebt, herkent Jah Decko dat ook. In Ras Mendel zag hij een ruwe diamante met een unieke stem en een pluspunt was dat hij leeft volgens de Bobo Ashanti Order.

Zoals alle nummers die tegenwoord­ig uitkomen met een videoclip, heeft Jah Decko ook een videoclip opgenomen met de producties en wel in ons mooie binnenland.

“Wij hopen de fans een kijkje te laten nemen in onze manier van muziek maken. We weten dat reggae oorspronke­lijk uit Jamaica komt, maar net als hoe elke donkere persoon oorspronke­lijk uit Afrika komt en uiteindeli­jk over de hele wereld verspreid is, is reggaemuzi­ek voor ons de enige muziek waar je kan praten over maatschapp­ij kritische issues. Het laat je nadenken over het leven. Music is life. Het maakt het leven aangenamer en in slechte tijden kan de juiste tune je kracht geven”, vindt Jah Decko.

Reggaelief­hebbers en fans van Jah Decko bent u nieuwsgier­ig geworden naar de nummers? Blijf de bekende radio- en televisies­tations en de sociale mediakanal­en volgen, want binnenkort zult u ook getuige zijn van deze prachtige producties met reggaevibe­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname