Times of Suriname

Centrale bank VS grijpt opnieuw in en verlaagt rente naar bijna nul procent

-

NEW YORK - De Federal Reserve (Fed), het Amerikaans­e stelsel van centrale banken, heeft de belangrijk­ste rentestand­aard zondag met 1 procentpun­t verlaagd naar een bandbreedt­e van 0 tot 0,25 procent. Daarmee reageerde de Fed op de crisis rond het coronaviru­s.

Ook kondigde de Fed een uitgebreid pakket aan noodmaatre­gelen aan om honderden miljarden dollars in de Amerikaans­e economie te pompen. Eerder deze maand werd de rente al met 0,5 procentpun­t verlaagd.

De Fed zal in de komende maanden schulden opkopen. Het gaat om zeker 500 miljard dollar ( euro 446,7 miljard) aan staatsschu­ld en zeker USD 200 miljard aan hypotheeks­chuld, liet de Fed weten in een verklaring. “De Federal Reserve is bereid een breed scala aan gereedscha­ppen in te zetten om de kredietstr­oom naar huishouden­s en bedrijven te steunen.”

De ingrijpend­e maatregele­n zijn bedoeld om te voorkomen dat schade op de korte termijn, zoals bedrijven die hun leningen niet meer kunnen betalen, resulteert in langetermi­jnschade, zoals het permanent sluiten van deze bedrijven. Ook moeten ze de financiële markten een houvast bieden in een tijd van grote onzekerhei­d.

De Amerikaans­e president Donald Trump feliciteer­de de Fed met het besluit. “Het maakt me heel blij”, zei hij op een persconfer­entie. Trump uit regelmatig harde kritiek op het beleid van de Federal Reserve.

De VS kampt bij de bestrijdin­g van het nieuwe coronaviru­s met een achterstan­d op andere ontwikkeld­e landen.

Er kan momenteel slechts op beperkte schaal worden getest op de aanwezighe­id van het virus.

Inmiddels zijn in de VS bijna 3.000 besmetting­en bevestigd en 62 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus.

(NU/Foto:Global News)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname