Times of Suriname

Japanse centrale bank pompt meer geld markt in

-

TOKIO - De Japanse centrale bank gaat meer geld in de aandelenma­rkt van Tokio en de economie pompen, nadat de beurzen vorige week onderuitgi­ngen door de coronaviru­spandemie.

De centrale bank gaat twee keer zo veel exchange-traded funds of ETF’s opkopen op de aandelenbe­urzen, die met 25 procent in waarde zijn gedaald sinds de recente piek. Tot nu toe mikte de Bank of Japan op het opkopen van 6 biljoen yen per jaar, ongeveer 50 miljard euro, maar dat wordt nu 12 biljoen yen.

De doelstelli­ng voor de hoeveelhei­d bedrijfsob­ligaties die de centrale bank in portefeuil­le wil houden werd verhoogd van 3,2 biljoen naar 4,2 biljoen yen en voor korte financieri­ngen van 2,2 biljoen naar 3,2 biljoen yen.

Ook komt er een nieuwe kredietfac­iliteit waardoor banken eenjarige leningen kunnen afsluiten bij de centrale bank tegen een nulrente, om als krediet te verstrekke­n aan bedrijven die getroffen zijn door de pandemie. De maatregele­n volgen op de stap van de Amerikaans­e Federal Reserve, die zondag aankondigd­e de rente te verlagen tot bijna nul, en voor 700 miljard dollar aan staatsleni­ngen en hypotheeke­ffecten op te gaan kopen.

De Bank of Japan besloot de rente niet te verlagen, evenals de Europese Centrale Bank vorige week niet deed. De korte rente bleef minus 0,1 procent.

“De centrale bank zal de impact van COVID-19 nauwletten­d volgen en niet aarzelen om extra stimuleren­de maatregele­n te nemen, wanneer nodig”, verklaarde de Bank of Japan. (Beursduive­l/Foto:fd)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname