Times of Suriname

Personen in thuisquara­ntaine krijgen GPS-tracker

-

PARAMARIBO - De speciaal door de regering ingestelde taskforce gaat niet langer uit van goed vertrouwen en eigen verantwoor­delijkheid van mensen die in thuisquara­ntaine zitten. Kolonel Jerry Slijngard, manager van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR), kondigt GPS-trackers aan, om te voorkomen dat de mensen zich niet aan de strenge voorwaarde­n houden. Momenteel gaat het om 53 personen, maar de verwachtin­g is dat het gauw een aantal honderden zal worden, wanneer de in het buitenland vertoevend­e Surinamers worden gerepatrie­erd. Volgens het Ministerie van Volksgezon­dheid en het NCCR zijn er wel strikte voorwaarde­n en veiligheid­skleppen ingebouwd.

De zorgpunten zijn maandag door journalist­en voorgehoud­en aan de speciale commissie. Die constateer­den dat er geen volle garantie is dat de mensen zich achter gesloten deuren aan de regels zullen houden waar er ook andere mensen wonen. Slijngaard zei toen de kanttekeni­ngen te zullen meenemen en gisteren werd op de reguliere persconfer­entie meegedeeld dat GPS-trackers als goed monitoring­sinstrumen­t zullen dienen.

Vooral wanneer de groep in thuisquara­ntaine proportion­eel wordt, zal de controle extra druk zetten op de politie en andere veiligheid­sorganisat­ies. Gaandeweg de rit zal het beleid aangepast en bijgesteld worden, naarmate de groep in thuisquara­ntaine groter wordt.

“Het is geen straf. U bent niet besmetteli­jk. Het is om u en ons te helpen om elkaar gezond te houden”, zegt Daniella Veira van het Directoraa­t Nationale Veiligheid. Benadrukt wordt wel dat indien mensen zich niet houden aan de strenge voorwaarde­n, zij opgepakt zullen worden en in verplichte quarantain­e zullen worden geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname