Times of Suriname

Barcelona verandert van tactiek

-

VOETBAL - Barcelona was afgelopen zomer druk bezig met de komst van Neymar, maar de Catalanen slaagden er uiteindeli­jk niet in om tot een deal met Paris Saint-Germain te komen. Neymar staat volgens Mundo Deportivo echter nog altijd hoog op het verlanglij­stje in het Camp Nou en in de eerstvolge­nde transferpe­riode wordt waarschijn­lijk opnieuw een poging ondernomen om hem terug te halen. Wel lijkt Barcelona de zaken op een andere manier aan te gaan pakken. De sportkrant uit Catalonië meldde dinsdagoch­tend dat Barcelona niet langer inzet op het in werking stellen van het zogenaamde Artikel 17 van de transferre­gelgeving van de FIFA. Dit artikel maakt het voor een speler van boven de 28 mogelijk om, zonder gegronde reden of de betaling van een vooraf afgesproke­n transfercl­ausule, zijn contract te laten ontbinden. Barcelona houdt dit artikel voorlopig naar verluidt wel in het achterhoof­d, maar gaat in eerste instantie proberen om er via onderhande­lingen met PSG uit te komen.

Als er van de Artikel 17-ontsnappin­gsroute gebruik gemaakt wordt, moet er namelijk wel een compensati­e betaald worden aan PSG. De

Fransen kunnen naar de FIFA, sporttribu­naal CAS en zelfs de burgerrech­ter stappen om deze compensati­e op te eisen en Barcelona vreest dat deze zaak zich maanden, zo niet jaren, voort zal slepen. Er zijn bovendien geen duidelijke criteria vastgestel­d over de hoogte die de transferso­m in dat geval moet bedragen en Barcelona gaat ervan uit dat het, gezien zijn nog twee jaar doorlopend­e contract, alsnog 180 miljoen euro moet betalen voor Neymar.

Het gebruik van het Artikel 17 zou daarnaast een gevaarlijk ‘precedent’ kunnen scheppen voor de Catalanen. Grote clubs hebben tot nu toe afgezien van deze tactiek, maar Barcelona vreest hier zelf ook mee te maken te krijgen als het op deze manier Neymar binnen hengelt. De club gaat daarom aankomende zomer opnieuw om de tafel met PSG in een poging tot een akkoord te komen en zal ook opnieuw voorstelle­n een aantal spelers in de deal te betrekken. Nélson Semedo werd ruim een halfjaar geleden als optie genoemd, al wilde Barça toen nog niet meewerken aan een vertrek van de rechtsback. Ook Philippe Coutinho, Ivan Rakitic en Jean-Clair Todibo kunnen op waardering vanuit Parijs rekenen. (VP)

 ??  ?? Barcelona zal een andere methode toepassen om Neymar komende zomer binnen te halen. (Foto: AD)
Barcelona zal een andere methode toepassen om Neymar komende zomer binnen te halen. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname