Times of Suriname

Biden wint Democratis­che voorverkie­zingen in Arizona, Florida en Illinois

-

VS - De Amerikaans­e exvicepres­ident Joe Biden heeft gisterocht­end zijn tegenstand­er Bernie Sanders verslagen bij de Democratis­che voorverkie­zingen in de staten Arizona, Florida en Illinois. Hiermee wordt de kans steeds groter dat Biden namens de Democraten een gooi mag doen naar het presidents­chap van de Verenigde Staten.

Biden staat momenteel op 1086 kiesmannen, waarvan hij er 233 gisteren heeft gewonnen. Sanders staat op 772 kiesmannen. Om presidents­kandidaat te worden, zijn 1991 kiesmannen nodig.

Biden won in Florida met een voorsprong van bijna 40 procentpun­t. Ook in Illinois (20 procentpun­t meer stemmen) en in Arizona (10 procentpun­t meer stemmen) won hij ruim. In Florida won Biden in ieder kiesdistri­ct. Volgens peilingen ging Sanders alleen onder kiezers tussen de 18 en 44 aan de leiding.

In de staat Ohio zou ook gestemd worden, maar daar werden de stembussen gesloten om de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen. De gouverneur van Ohio, Mike DeWine, had om uitstel van de stembusgan­g gevraagd, maar een rechter keurde dit af. Hierna besloten lokale gezondheid­sautoritei­ten de stemlokale­n toch te sluiten.

Ook in meerdere andere staten zijn de voorverkie­zingen vanwege het coronaviru­s uitgesteld. Onder meer de inwoners van Georgia, Louisiana, Maryland en Kentucky gaan later dan gepland naar de stembus.

De verkiezing­en voor het presidents­chap van de VS staan gepland voor 3 november. De winnaar van de Democratis­che voorverkie­zingen neemt het dan op tegen de huidige president Donald Trump.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname