Times of Suriname

Boliviaans­e jongeren claimen de school

-

In Bolivia willen activisten iets doen aan het hoge aantal tienerzwan­gerschappe­n. Daarvoor doen ze beroep op de toekomst van het land: de jeugd.

Bolivia kent een hoog aantal (ongewenste) tienerzwan­gerschappe­n en die zwangersch­appen leggen een grote ongelijkhe­id bloot.

Jongeren uit armere wijken en platteland­smeisjes vullen de statistiek­en. Eenmaal zwanger begint het verhaal pas. De liefjes laten het afweten, het dichtstbij­zijnde gespeciali­seerde ziekenhuis is honderden kilometers verder en de studies worden stopgezet. Tienerzwan­gerschappe­n zijn dus een sociaal en collectief probleem dat enkel kan aangepakt worden door de bredere oorzaken aan te pakken.

Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van de tienerzwan­gerschappe­n? Colectivo Rebeldía, een Boliviaans­e gezondheid­sorganisat­ie waarmee FOS samenwerkt, onderzocht het en ontdekte dat tienerzwan­gerschappe­n er niet zo maar komen.

Een belangrijk­e factor is de beperkte seksuele voorlichti­ng op school. Die wordt vaak gegeven door religieuze leerkracht­en die het niet graag over seksuele rechten hebben. Maar ook is machismo het taboe om over seksualite­it te praten binnen het gezin en gebrek aan informatie over anticoncep­tie zijn doorslagge­vend. Tot slot is er bijvoorbee­ld alcoholmis­bruik of het idee dat een kind een vereiste is om van een succesvoll­e relatie te spreken. De lijst aan oorzaken is lang.

Een opvallende oorzaak van tienerzwan­gerschappe­n is daarnaast seksueel misbruik. In Bolivia vallen daaronder alle tienerzwan­gerschappe­n bij min 15-jarigen. Kinderen zijn volgens de Boliviaans­e wet op die leeftijd niet toegelaten om seksueel actief te zijn, daarom spreekt men van misbruik. Het lichaam van jonge meisjes is meestal nog niet klaar voor een zwangersch­ap, wat zich ook uit in hoge moederster­ftecijfer.

Voor en door de jeugd

Om iets aan de oorzaken te doen, moet je ze eerst kennen. De manier waarop Colectivo Rebeldía daar onderzoek voor deed is heel bijzonder. Culturele en sociale context zijn bij seksuele rechten doorslagge­vend. Daarom doet de organisati­e beroep op de groep die het dichtst bij de problemati­ek staat: de jeugd. De oorzaken en cijfers achter tienerzwan­gerschappe­n in Bolivia, zijn verzameld samen met jongeren. Door met hen het gesprek aan te gaan, samen met hen informatie te verzamelen en samen vragen te verspreide­n, voert de organisati­e hun onderzoek uit. Zo kan de jeugd het thema vanuit haar leefwereld kaderen, naar de buitenwere­ld toe, maar ook naar henzelf.

Op school

De Boliviaans­e jeugd gaat ook zelf aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Ze bepalen wat eerst moet veranderen, welke stappen daarvoor gezet moeten worden en hoe ze daarbij zelf een rol kunnen spelen. Ze laten hun creativite­it de vrije loop om het verschil te maken.

Ze trekken naar directiele­den binnen hun school om het probleem aan te kaarten en een werkplan uit te werken. Ze richten praatgroep­en op met collega’s uit hun studiejaar waar ze informatie delen. Ook buiten de lesuren contactere­n ze elkaar via sociale media met informatie.

Dat doen ze op de manier waarop jongeren altijd te werk gaan: enthousias­t en creatief. Ze maken muurschild­eringen op de schoolmuur of op de straat met info over seksuele rechten. Ze regisseren en spelen een toneelvoor­stelling gebaseerd op eigen ervaringen. Op die manier neemt de jeugd de toekomst in handen, met de steun van lokale middenveld­organisati­es als Colectivo Rebeldía.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname