Times of Suriname

Stuur berichten over het coronaviru­s bij twijfel niet door

WhatsApp:

-

AMSTERDAM - WhatsApp roept gebruikers op om niet zomaar berichten over COVID-19 (het nieuwe coronaviru­s) door te sturen. “Denk na over de berichten die je ontvangt, omdat niet alles wat naar jou verstuurd wordt over het coronaviru­s correct is”, schrijft het bedrijf op zijn website.

“Bevestig de feiten bij andere betrouwbar­e bronnen. Als je niet zeker weet of iets waar is, stuur het dan niet door”, luidt de oproep van het bedrijf, dat onderdeel is van Facebook. Over het coronaviru­s doen verschille­nde onjuiste berichten de ronde.

Zo gingen kort na de eerste Nederlands­e besmetting op 27 februari berichten rond dat ook in andere plaatsen mensen besmet waren, terwijl daar op dat moment nog geen sprake van was. Ook werd in maart via WhatsApp een audioberic­ht verspreid waarin werd vermeld dat de overheid op het punt stond een straatverb­od in te stellen. In Suriname zijn er ook dergelijke berichten verstuurd. Zo werd vorige maand een audioberic­ht via WhatsApp verstuurd waarin werd beweerd dat personen besmet met het coronaviru­s in Paramaribo-Noord zouden zijn.

WhatsApp heeft door de sterke versleutel­ing van zijn dienst geen zicht op de inhoud van berichten. Het bedrijf kan onjuiste of misleidend­e informatie daardoor moeilijk bestrijden. WhatsApp vraagt gebruikers daarom om kritisch te zijn voordat zij een doorgestuu­rd bericht zelf verspreide­n. Doorgestuu­rde berichten krijgen een label met een pijltje en de tekst ‘doorgestuu­rd’, waarmee duidelijk wordt dat de verzender het bericht niet zelf heeft getypt. Als het label is voorzien van twee pijltjes, is het bericht vaker dan vijf keer doorgestuu­rd. Dat kan duiden op een kettingber­icht.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname