Times of Suriname

Rafael Leão moet 16,5 miljoen betalen aan oude club

-

VOETBAL - Rafael Leão moet een bedrag van 16,5 miljoen euro terugbetal­en aan Sporting Portugal, zo schrijft A Bola. De twintigjar­ige spits, tegenwoord­ig in dienst van AC Milan, liet in de zomer van 2018 eenzijdig zijn contract ontbinden, nadat het trainingsc­omplex van Sporting was aangevalle­n door hooligans. Leão maakte transfervr­ij de overstap naar Lille OSC, maar de Portugese topclub heeft het er niet bij laten zitten en uiteindeli­jk via het Tribunal Arbitral do Desporto (TAD) gedeelteli­jk zijn gelijk gehaald.

Leão doorliep de jeugdoplei­ding van Sporting en speelde uiteindeli­jk vijf wedstrijde­n in de hoofdmacht, tot hij de Portugese topclub bijna twee jaar geleden achter zich liet. Hooligans van Sporting vielen in mei 2018 het trainingsc­omplex binnen, waarbij verschille­nde spelers werden aangevalle­n en velen gewond raakten. Os Leões kregen vervolgens te maken met een leegloop, omdat de nodige spelers door de aanval recht meenden te hebben op contracton­tbinding. Leão was een van hen en maakte uiteindeli­jk transfervr­ij de overstap naar Lille OSC, zonder dat de Franse club een overeenste­mming had met Sporting. In dienst van Lille OSC was Leão goed voor acht doelpunten en twee assists in 26 officiële wedstrijde­n, waarmee hij een transfer naar AC Milan verdiende. I Rossoneri maakten een bedrag van 35 miljoen euro over naar Frankrijk voor de Portugese spits. Ondertusse­n was Sporting al bezig om een compensati­e los te krijgen en daarvoor wendde men zich tot de FIFA, maar de Wereldvoet­balbond achtte zichzelf in deze zaak niet ‘competent’ genoeg om een oordeel te vellen. Het geschil moest door een Portugese instantie worden opgelost, waardoor Lille OSC in ieder geval vrijuit gaat.

Het TAD moest uiteindeli­jk een uitspraak doen in het geschil tussen Leão en Sporting. De club verlangde een bedrag van 45 miljoen, terwijl de spits op zijn beurt 100 duizend euro wilde zien voor ‘morele intimidati­e’. Het TAD heeft nu uiteindeli­jk besloten dat Sporting een compensati­e van 16,5 miljoen, de transferwa­arde van Leão op het moment van zijn vertrek, moet krijgen. Tegelijker­tijd is ook Leão gedeelteli­jk in het gelijkgest­eld, want hij kan een bedrag van 40 duizend euro tegemoet zien. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname