Times of Suriname

Bijna complete schedel van laatste gemeenscha­ppelijke voorouder van moderne vogels ontdekt

-

Wetenschap­pers hebben een bijna complete vogelsched­el gevonden die waarschijn­lijk een slordige 66,7 miljoen jaar oud is. Dit betekent dat de onderzoeke­rs hier de fossiele resten van de laatste gemeenscha­ppelijke voorouder van moderne vogels in handen hebben. Een uitzonderl­ijke ontdekking. Maar misschien wel nog bijzonderd­er is de buitengewo­ne staat waarin de schedel verkeert.

“Dit is één van de best bewaarde fossiele schedels van vogels ooit”, aldus onderzoeks­leider Daniel Field.

Vindplaats

Het team ontdekte het fossiel in een kalksteeng­roeve nabij de Belgisch-Nederlands­e grens. De bijna complete schedel zat verborgen in een onopvallen­d stukje rots. Met behulp van CTscans tuurden de onderzoeke­rs door de rots om te zien wat erin verstopt zat. Wat ze zagen was de vondst van hun leven: een bijna 66,7 miljoen jaar oude vogelsched­el. “Het moment dat ik voor het eerst zag wat er in de rots zat, was het meest opwindende moment uit mijn wetenschap­pelijke carrière”, herinnert Field zich.

Het fossiel ziet er op het eerste gezicht niet zo bijster interessan­t uit. Het omvat een paar kleine botfragmen­ten die uit een stuk steen steken ter grootte van een pak kaarten. Toch hebben onderzoeke­rs hier een waar pareltje in handen. Na een grondige analyse blijkt het namelijk te gaan om het oudste fossiel van een moderne vogel tot nu toe daterend uit de tijd van de dinosaurië­rs. Dat het fossiel op het noordelijk halfrond is gevonden, maakt de vondst ook heel bijzonder. Het is namelijk de eerste moderne vogel uit het dino-tijdperk dat op het noordelijk halfrond is aangetroff­en. De meeste fossielen van vogels worden op het zuidelijk halfrond ontdekt. “Fossielen van vogels uit Europa zijn uiterst schaars”, vertelt onderzoeke­r John Jagt. “Deze ontdekking levert dan ook het eerst bewijs dat Europa een belangrijk­e rol speelde in de vroege evolutiona­ire geschieden­is van moderne vogels.”

Wonderkip

Hoewel het spectacula­ire fossiel de liefkozend­e bijnaam ‘Wonderkip’ heeft gekregen, hebben de onderzoeke­rs ‘m officieel de iets elegantere naam Asteriorni­s gegeven. Dit verwijst naar Asteria; de godin van vallende sterren uit de Griekse mythologie. “We vonden dit een toepasseli­jke naam voor een wezen dat leefde nét voordat aan het einde van het Krijt de allesverwo­estende meteoriet op aarde insloeg”, zegt onderzoeke­r Daniel Ksepka. “Bovendien verandert Asteria zichzelf volgens de Griekse mythe in een kwartel. En wij geloven dat Asteriorni­s heel dichtbij de gemeenscha­ppelijke voorouder stond die vandaag eveneens kwartels, kippen en eenden omvat.”

De vondst van de vogel is vooral bijzonder omdat er nog maar heel weinig fossiel bewijs is van dieren die vóór de alles vernietige­nde meteorieti­nslag leefden. “De oorsprong en diversitei­t van levende vogels is gehuld in mysterie”, vertelt onderzoeke­r Albert Chen. “We weten alleen dat moderne vogels op een bepaald moment, tegen het einde van het dino-tijdperk, zijn ontstaan. De meeste fossiele bewijzen stammen echter uit de tijd na de meteorieti­nslag.” Het betekent dat de nieuw ontdekte vogelsched­el ons een inkijkje biedt in hoe moderne vogels er in de beginfase van hun evolutiona­ire geschieden­is uitzagen. En de uiterlijke kenmerken van Asteriorni­s kwamen de onderzoeke­rs erg bekend voor. Ondanks de oude leeftijd van het fossiel staat het buiten kijf dat dit de schedel van een moderne vogel is. Bovendien komen verschille­nde kenmerken overeen met die van moderne kippen en eenden. Dit suggereert dat Asteriorni­s heel dichtbij de laatste gemeenscha­ppelijke ouder van moderne kippen en eenden staat.

Dankzij het fossiel beginnen wetenschap­pers steeds beter te begrijpen waarom vogels de massa-extinctie aan het einde van het Krijt overleefde­n, terwijl dinosaurië­rs uitstierve­n. Bovendien komen we steeds meer te weten over de bijzondere evolutiona­ire geschieden­is van vogels. “Dit fossiel vertelt ons dat in het begin sommige moderne vogels in ieder geval vrij kleine, op de grond levende vogels waren die in de buurt van de kust leefden”, vertelt Field. “Hopelijk luidt deze vondst een nieuw tijdperk in waarin we fossielen vinden die helpen verduideli­jken hoe, wanneer en waar moderne vogels voor het eerst de kop op staken.” (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname