Times of Suriname

Al vier gevallen COVID-19

-

PARAMARIBO – Het aantal COVID-19 bevestigde gevallen staat nu op vier. Het eerste geval was sinds vorige week al bekend, het tweede betreft een patiënt (P2) die zich aanmeldde op 19 maart met symptomen bij de SEH van het AZP en de derde (P3) en vierde (P4) besmette gevallen blijken contactper­sonen te zijn geweest van het allereerst­e geval. De gezondheid­ssituatie van alle vier patiënten is stabiel.

P2 presenteer­de zich op 19 maart op het SEH van AZP. Zij werd volgens protocol buiten opgevangen, apart gehouden en er werd een test ingezet in het AZP. Na 24 uur werd de positieve diagnose bevestigd door het Centraal Laboratori­um. P3 en P4 waren sinds vorige week in quarantain­e geplaatst alvorens zij symptomen vertoonden, waardoor hun aantal contactper­sonen minimaal is.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid heeft ook een rapportage ontvangen uit Nederland dat een persoon (PNL), die van 1 tot en met 16 maart op vakantie was in Suriname, positief is getest op COVID-19. PNL presenteer­de zich op 14 maart bij de Spoedeisen­de Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) met ernstige kortademig­heid. Na overweging over de symptomen en zijn chronische longaandoe­ning, voldeed PNL niet aan de criteria van een suspect case. De patiënt vertrok op 16 maart naar Nederland, waar hij op 17 maart positief testte op COVID-19.

De tweede patiënt in Suriname (P2), die eerder deze week uit Nederland terugreisd­e naar Suriname, en de patiënt in Nederland (PNL) zijn niet opgemerkt bij de gezondheid­sscreening op de luchthaven, omdat zij bij binnenkoms­t geen symptomen vertoonden. De preventiev­e maatregele­n van de regering waren rond die periode nog niet verscherpt voor Nederland; Nederland was op dat moment niet op de quarantain­elijst. De contactper­sonen van zowel de P2 als PNL worden momenteel opgespoord en in kaart gebracht door de afdeling Epidemiolo­gie van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG). Momenteel zij er ook 41 personen in overheidsq­uarantaine­ruimtes geplaatst en er zijn 51 personen in thuisquara­ntaine onder beveiligin­g.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid wenst de volgende preventiev­e maatregele­n wederom te benadrukke­n: • Bent u de afgelopen veertien dagen in het buitenland geweest en heeft u griepsympt­omen, BLIJF THUIS en neem telefonisc­h contact op met uw huisarts of 178.

• Bent u in nauw contact geweest met een persoon bij wie COVID-19 bevestigd is, BLIJF THUIS en neem telefonisc­h contact op met uw huisarts of 178.

• Het ontmoedige­n van openbare bijeenkoms­ten. • Het ontmoedige­n van niet-essentiële reizen. • Houdt 1,5 tot 2 meter afstand van mensen met griepsympt­omen

• Weersta de gewoonte om uw gezicht aan te raken.

• Regelmatig handhygiën­e toe te passen door de handen grondig te wassen met water en zeep, of door een handdesinf­ectiemidde­l te gebruiken als de handen niet zichtbaar vuil zijn.

• Het toepassen van hoest- en niesetique­tte door mond en neus met een tissue of de elleboogho­lte af te dekken bij het hoesten of niezen. Intussen worden de trainingen van gezondheid­swerkers en first responders vervolgd. De gezondheid­sscreening op de officiële havens en wegblokkad­es worden normaal voortgezet met hulp van het Nationaal Leger. De voorraden personal protective equipment (PPE) en medicatie voor behandelin­g van onze patiënten zullen gaandeweg worden aangevuld. De bewustword­ing over COVID-19 zal vergroot worden door middel van de doorlopend­e communicat­iecampagne via diverse mediakanal­en, waaronder de Facebook-pagina van het BOG. Het Ministerie van

advertenti­e

Volksgezon­dheid heeft onlangs zijn technische input gegeven aan het ontwikkele­n van een crisiscomm­unicatieen mediaplan. Het doel hiervan is om de richtlijne­n zo effectief mogelijk te communicer­en en de bevolking bewust te maken van risico’s, om zo zichzelf te kunnen beschermen.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid roept het publiek op om kalm te blijven en alle adviezen met betrekking tot persoonlij­ke hygiëne, sociale afstandeli­jkheid en algemene preventie van infecties uit te voeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname