Times of Suriname

Hoofdbestu­ur PL draagt Robert Soentik voor als presidents­kandidaat Somohardjo voor de laatste keer lijsttrekk­er in Paramaribo

-

PARAMARIBO - De econoom Robert Soentik wordt door het hoofdbestu­ur van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) voorgedrag­en als presidents­kandidaat. Zijn voordracht zal ter goedkeurin­g worden voorgelegd aan de Partijraad. Dit bevestigde PL-voorzitter Paul Somohardjo donderdag tijdens de registrati­e van de partij bij het Centraal Hoofdstemb­ureau (CHS). Hiermee is de PL de eerste politieke partij die haar presidents­kandidaat bekend heeft gemaakt. Andere partijen zijn er nog niet uit.

Soentik is momenteel secretaris van de PL en in het dagelijks leven docent op de Anton de Kom Universite­it van Suriname. Somohardjo wil niet praten over de ‘nieuwe kroonprins’ van de partij, omdat hij een bittere nasmaak heeft overgehoud­en van dit begrip. De laatste ‘kroonprins’ die naar voren werd geschoven als presidents­kandidaat was Raymond Sapoen.

Die verliet de PL om samen met een groep dissidente­n een eigen politieke partij, HVB, op te zetten die affiniteit betuigde met de NDP-regering van president Desi Bouterse.

Somohardjo kan hem dat nog steeds niet vergeven. Hij zegt bereid te zijn met alle politieke partijen in de oppositie te praten om tot een regeringsf­ormatie te komen, met uitzonderi­ng van de HVB. “Ik praat alleen met partijen die zetels zullen hebben, maar HVB is nul zetels.” Zelf denkt Somohardjo dat de PL minimaal zeven zetels zal halen bij de verkiezing­en van 25 mei. Met wat extra inzet zou dit zijns inziens zelfs tien zetels of meer kunnen zijn. “We hebben nooit minder dan vijf zetels gehaald, maar we zijn geplaagd door verraad”, zegt hij na het vertrek van William Waidoe naar de NDP en de breuk met Dipakkoema­r Chitan en Sapoen.

Duidelijk is ook dat Somohardjo de lijsttrekk­er zal worden in Paramaribo. Dit wordt de laatste ronde voor Somohardjo. Nadien trekt hij zich terug uit de actieve politiek. “In 2025 gaat u mij niet meer zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname