Times of Suriname

Suriname in gesprek met internatio­nale instituten voor ondersteun­ing COVID-19

-

PARAMARIBO - Suriname is via het Ministerie van Financiën in gesprek met diverse internatio­nale financiële instituten, zoals het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank (IDB), Islamic Developmen­t Bank, OPEC Fund for Internatio­nal Developmen­t en de Wereldbank, om in aanmerking te komen voor de ondersteun­ingsfacili­teiten die door deze instituten rondom het COVID19-virus in het leven zijn geroepen.

Dergelijke ondersteun­ingsfacili­teiten zijn gebruikeli­jk bij ingrijpend­e gebeurteni­ssen zoals grootschal­ige natuurramp­en en nu dus het COVID19-virus dat de wereld in zijn greep houdt. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Op 4 maart maakte het IMF al bekend dat het USD 50 miljard ter beschikkin­g kan stellen voor de lage-inkomens- en ontwikkeli­ngslanden die steun nodig hebben ten behoeve van hun gezondheid­ssector in het kader van de COVID-19uitbraak. Op 17 maart maakte de Wereldbank bekend dat zij via de Fast Track COVID-19 Facility (FTCF) ruim USD 14 miljard ter beschikkin­g heeft gesteld voor lidlanden en bedrijven.

Het Ministerie van Financiën heeft volgens de voorgeschr­even procedures de aanvragen voor Suriname al ingediend. Een toegewezen steunpakke­t kenmerkt zich vanwege het noodkarakt­er door zeer soepele voorwaarde­n en een langere aanlooptij­d voor terugbetal­ing, waardoor de betaalbaar­heid van deze lening voor de reeds kwetsbare landen wordt gewaarborg­d. Elk instituut heeft zijn eigen parameters, op basis waarvan wordt beoordeeld voor welk steunpakke­t een land in aanmerking kan komen. De Wereldbank heeft reeds aangegeven dat Suriname zal kunnen beschikken over USD 5 miljoen aan noodfinanc­iering ten behoeve van het bevechten van het COVID-19-virus. Ook van de andere instituten wordt op korte termijn uitsluitse­l verwacht.

Aanvullend geeft het Ministerie van Financiën aan dat het, nadat de bijdrage aan de huidige, spoedeisen­de medische vraagstukk­en zeker gesteld zijn, ook de vraagstukk­en van de interne economie aangepakt zullen worden met nationale actoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname