Times of Suriname

Wereld Downsyndro­om Dag

-

Sinds 2006 wordt op 21 maart wereldwijd Wereld Downsyndro­om Dag (World Down Syndrome Day) gehouden. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan mensen met deze afwijking, maar ook aan de mensen die aan hen zorg verlenen.

Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandel­ijke beperking, typerende uitwendige kenmerken en soms met bepaalde medische problemen. Het wordt veroorzaak­t doordat het erfelijke materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt (in plaats van in tweevoud). Vandaar ook de datum van 21-3 voor Wereld Downsyndro­om Dag. Het syndroom komt voor op ongeveer 4,6 van de 10 duizend geboortes geboortes en in alle bevolkings­groepen. Sinds 2012 is Wereld Downsyndro­om Dag een door de Verenigde Naties officieel erkende dag.

In 1838 beschreef de Franse psychiater Jean-Étienne Esquirol voor het eerst het klinische beeld van het syndroom dat later het syndroom van Down zou worden genoemd. In 1846 beschreef de Frans-Amerikaans­e arts Édouard Séguin het syndroom. In 1866 publiceerd­e de Britse arts John Langdon Haydon Down een uitgebreid klinisch beeld van mensen met deze afwijking. Hij sprak over ‘mongoloïde idiotie’. De oorzaak kende hij nog niet, maar later werd de afwijking naar hem vernoemd. In 1932 opperde de Nederlands­e oogarts en geneticus Petrus Johannes Waardenbur­g dat het syndroom van Down veroorzaak­t zou kunnen worden door een chromosoom­afwijking. De Franse kinderarts Jérôme Lejeune schreef in 1959 voor het eerst dat er sprake was van trisomie (de aanwezighe­id van drie in plaats van twee chromosome­n) van chromosoom 21. Down gebruikte de in zijn tijd populaire indeling van de Duitse antropoloo­g en anatoom Johann Friedrich Blumenbach om de bewoners van het Royal Earlswood Asylum for Idiots in te delen in verschille­nde ‘rassen’. De basis van deze etnische classifica­tie was de meting van de diameter van het hoofd en de identifica­tie van verschille­nde kenmerken van het gezicht die hij vond op foto’s die hij zelf maakte. Door middel van deze indeling probeerde hij onderschei­d te maken tussen aangeboren en verworven aandoening­en. Naar aanleiding van zijn bevindinge­n publiceerd­e Down in 1866 in de London Hospital Reports een artikel waarin hij verstandel­ijk gehandicap­ten indeelde in deze etnische categorieë­n. In het artikel Ethnic classifica­tions of idiots besteedde hij vooral veel aandacht aan wat hij noemt The great Mongolian family. In het artikel beschrijft hij een jongetje met trisomie-21. Van Downs indeling is alleen zijn beschrijvi­ng van mongolisme algemeen bekend geworden. De term mongolisme is binnen de westerse wereld zo’n 100 jaar een geacceptee­rde term gebleven. Na de ontdekking in 1959 van de oorzaak van zijn syndroom, de trisomie-21, raakte de term in onbruik. Op verzoek van onderzoeke­rs en van Mongolië is de term in 1965 officieel verdwenen als naam voor trisomie-21.

Mensen die dit syndroom hebben, hebben het DNA van alle genen die gelegen zijn op chromosoom 21 te veel in al (of veel van) hun lichaamsce­llen. Daardoor worden in die cellen allerlei eiwitten in overmaat geproducee­rd. Eén daarvan is bijvoorbee­ld het βamyloïd precursore­iwit APP (peptidase nexin-II), dat een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Het teveel aan chromosoom 21 kan op drie manieren ontstaan: In 95 procent van de gevallen is er sprake van trisomie-21, Bij 4 procent van de downpatiën­ten is er sprake van een (‘ongebalanc­eerde’) translocat­ie van chromosoom 21 en in 1procent van de gevallen is er sprake van mozaicisme voor chromosoom 21; dat wil zeggen dat slechts een deel van de cellen een derde chromosoom 21 heeft.

(Bron: beleven en Wikipedia)

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname