Times of Suriname

Willem-Alexander benadrukt saamhorigh­eid in zeldzame tv-toespraak

-

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander heeft gisteren de Nederlands­e bevolking toegesprok­en over de uitbraak van het coronaviru­s. Daarin verklaart hij niet alleen trots te zijn op degenen die momenteel onmisbaar zijn in de samenlevin­g, maar roept hij ook op tot saamhorigh­eid.

“Het coronaviru­s kunnen wij niet stoppen, het eenzaamhei­dsvirus wel”, zei de koning, die doorgaans alleen op traditione­le momenten televisiet­oespraken houdt. “Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.”

De koning zegt dat het dagelijks leven binnen enkele weken “drastisch” is veranderd, wat de situatie extra lastig maakt voor de bevolking en met name de kwetsbare ouderen. Maar hij vertelt ook dat Nederlande­rs nog veel kunnen doen voor de medemens.

“We weten immers allemaal wie er in onze directe omgeving aandacht nodig heeft. Dit is iets waar we samen doorheen moeten. Heel veel mensen beseffen dat. Ze houden een wakend oog op anderen en helpen elkaar waar het kan.”

De koning zegt trots te zijn op de zorgmedewe­rkers en deskundige­n van onder meer het RIVM en de GGD’s die nu “uitzonderl­ijke prestaties” leveren. Hij laat ook weten dat mensen die bijvoorbee­ld in de logistiek, de supermarkt­en, de schoonmaak en het onderwijs werken onmisbaar zijn. “U ‘draagt’ ons door deze moeilijke tijd heen.”

De koning benadrukt dat de experts en deskundige­n onder hoge druk staan. “Het is belangrijk dat we hen ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzing­en opvolgen. Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is dat wij samen zo goed mogelijk door deze crisis komen en dat de risico’s voor kwetsbare mensen zo klein mogelijk blijven.”

Dat daarom ingrijpend­e maatregele­n worden genomen, waaronder de sluiting van verpleeghu­izen voor bezoekers, is volgens de koning noodzakeli­jk. “Ik begrijp uw verdriet als u uw geliefde, uw moeder, vader, oma of opa niet kunt bezoeken in het verpleeghu­is. Juist nu wilt u maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven.”

Ook reageerde de koning enthousias­t op alle hulpacties die in de afgelopen weken zijn ontstaan. Als voorbeeld noemde hij onder anderen de studenten die zich zich als kinderoppa­s aanbieden bij ouders met vitale beroepen. “Nederland zou Nederland niet zijn als niet overal mensen spontaan in actie zouden komen.”

De koning stelt dat het coronaviru­s “ongelofeli­jk veel daadkracht, creativite­it en medemensel­ijkheid losmaakt”. En dat de bevolking ervoor zorgt dat het “hart van de samenlevin­g blijft kloppen”. “Alertheid, solidarite­it en warmte: zolang we die drie vasthouden kunnen we deze crisis samen aan, ook als het wat langer gaat duren.”

(NU) 08:00 Animation Serie:

Dragon Ball Super 08:25 Animation Movie: JLA Adventures: Trapped in Time

08:00

Turkish Super Lig: Besiktas - Antalyaspo­r (HERH.)

Turkish Super Lig: Rizespor - Galatasara­y (LIVE)

Racing Doc.: The Eight

Turkish Super Lig: Göztepe - Trabzonspo­r (LIVE)

Movie: Tommy’s Honour

Soccer Doc.: FC Bayern Munich:

The “Mia San Mia” Phenomenon

18:20 Cycling Doc.: Lance Armstrong: Master Of Spin

Infomercia­l: Sranan Famiri

Basketball Doc.: 2019 NBA Finals: Raptors Defeat Warriors

ONE Championsh­ip: Top 5 Muay Thai Athletes

21:15 Replay: Rio 2016 Olympics: Men’s Soccer Final: Brazil – Germany

00:05 ESPN

10:00

12:00

13:00

15:00

16:45

19:00

19:10

19:50 08:36 10:40 13:25

Movie: Gol Maal Movie: Dhadkan Talkshow: BFF’s With Vogue (Herh.)

Movie: Bang Bang Movie: Chhapaak Serie: India Alert Reality Show: MTV Splitsvill­a

20:30 Movie: Panga

22:40 Movie: Jai Mummy

Di

Movie: Bang Bang Movie: Gol Maal Movie: Dhadkan

14:10 16:50 18:50 19:40 00:20 02:55 04:55

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname