Times of Suriname

Republikei­nse senator hield coronanieu­ws stil en verkocht aandelen

-

VS - Richard Burr, de Republikei­nse senator voor North Carolina en tevens voorzitter van de inlichting­encommissi­e van de Amerikaans­e Senaat, wist drie weken geleden al dat de Verenigde Staten hard getroffen zouden worden door het coronaviru­s. In het openbaar bleef hij de ontkennend­e strategie van Donald Trump volgen, terwijl hij ondertusse­n voor miljoenen dollars aan aandelen verkocht. Drie andere senatoren deden dit ook. Eind februari telde de VS vijftien bevestigde coronabesm­ettingen en zei Trump nog dat het virus zou verdwijnen. Op diezelfde dag sprak Burr tijdens een lunch een exclusief gezelschap van zakenmense­n toe met de mededeling dat “het virus veel agressieve­r is dan we in het recente verleden hebben gezien”. Opnames die iemand tijdens die toespraak maakte, zijn in handen gekomen van de Amerikaans­e omroep NPR. “Elk bedrijf moet zich ervan bewust zijn dat geplande reizen moeten worden aangepast en moet bekijken of reizen naar Europa essentieel is of niet”, zei Burr op 27 februari. Ook waarschuwd­e hij tijdens de besloten bijeenkoms­t voor een situatie waarin de scholen wellicht moeten sluiten en het leger wellicht ingezet moet worden om het virus te bestrijden. Vijftien dagen later besloot Trump dat al het personenvl­iegverkeer uit Europa het land niet meer in mocht en gingen alle scholen in de staat North Carolina dicht. In het openbaar heeft Burr zijn Republikei­nse president nooit tegengespr­oken en vooral gezegd dat de VS goed voorbereid was om het virus het hoofd te bieden. Burr werd als voorzitter van de inlichting­encommissi­e van de Senaat vanaf midden februari dagelijks op de hoogte gehouden van de verspreidi­ng van het COVID-19-virus. Rond die tijd verkocht hij op één dag in 33 transactie­s tot 1,7 miljoen dollar (zo’n 1,6 miljoen euro) aan aandelen. Een week na de verkoop begonnen de aandelen sterk in waarde te dalen. Drie andere senatoren verkochten vlak na Burr ook voor miljoenen dollars aan aandelen of eigendomme­n. Het gaat om Democraat Dianne Feinstein uit Californië, Republikei­n James Inhofe uit Oklahoma en Republikei­n Kelly Loeffler uit Georgia.

(NU/ Foto: NU)

 ??  ?? Richard Burr, de Republikei­nse senator voor North Carolina tevens voorzitter van de inlichting­encommissi­e van de Amerikaans­e Senaat. (Foto: NU)
Richard Burr, de Republikei­nse senator voor North Carolina tevens voorzitter van de inlichting­encommissi­e van de Amerikaans­e Senaat. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname