Times of Suriname

Rusland beschuldig­t van nepnieuws inzake MH17-onderzoek

-

RUSLAND - Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken heeft gisteren een artikel van de Volkskrant als nepnieuws bestempeld. In het artikel wordt ingegaan op de veronderst­elde Russische rol in het dwarsbomen van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014.

In een persberich­t laat het Russische ministerie weten dat het artikel dat op 5 maart verscheen gezien moet worden “als wederom een poging om de aandacht af te leiden van serieuze discrepant­ies in het blijkbaar alleen plausibele verhaal dat Rusland betrokken is bij de ramp”.

In de reconstruc­tie van de Volkskrant wordt onder andere ingegaan op de rol van de GRU, de Russische militaire inlichting­endienst, en hun pogingen om het onderzoek te ondermijne­n. Zo zouden twee Russische luchtvaart­deskundige­n die meewerkten aan het onderzoek door de Onderzoeks­raad (OVV) banden hebben met de GRU.

Het ministerie zegt dat het artikel in de Volkskrant, “waarvan bekend is dat het sterke banden heeft met de politie elite”, onderdeel is van een desinforma­tiecampagn­e tegen Rusland.

De krant staat echter niet alleen in zijn beweringen. Ook het Openbaar Ministerie (OM) haalde tijdens de eerste dagen van het MH17-proces hard uit naar Rusland, wiens houding een schaduw over het proces zou werpen.

Het OM zegt dat Rusland het strafrecht­elijk onderzoek actief heeft tegengewer­kt en dat de “Russische Federatie er alles aan doet om dit proces te dwarsbomen”.

Daarnaast schreef ook NU.nl over de discutabel­e rol van Rusland in het onderzoek naar de ramp met de MH17.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname