Times of Suriname

Olympisch vuur gearriveer­d in Japan

-

OLYMPISCHE SPELEN De olympische vlam is vrijdag vanuit Griekenlan­d gearriveer­d in Japan. Het vliegtuig met aan boord de fakkel landde op een luchtmacht­basis in Matsushima, in het noordooste­n van het land.

Twee olympisch kampioenen uit Japan, worstelaar­ster Saori Yoshida en judoka Tadahiro Nomura, namen het lantaarntj­e in ontvangst waarin de vlam tijdens de vlucht had gezeten. Ze ontstaken daarmee weer een grotere vlam op de luchtmacht­basis.

Bij de ontvangstc­eremonie voor het olympisch vuur, dat vorige week op traditione­le wijze was ontstoken in het Griekse Olympia, mocht vanwege het coronaviru­s amper publiek aanwezig zijn. “Het was de bedoeling dat kinderen hier de vlam zouden verwelkome­n”, zei Yoshiro Mori, hoofd van het Japanse organisati­ecomité. “Maar vanwege de veiligheid hebben we besloten het zonder hen te doen. Dat was een zware beslissing. We doen er alles aan om een veilig evenement te organisere­n.”

De vlam wordt de komende dagen op diverse plekken in de prefectuur Miyagi getoond. Voor deze regio is gekozen om de wederopbou­w te tonen van de gebieden die zijn verwoest door de tsunami van 11 maart 2011, gevolgd door het ongeval bij de kerncentra­le in Fukushima.

Volgende week donderdag start in Fukushima officieel de fakkelopto­cht, die de titel ‘Hoop verlicht onze weg’ draagt en op 24 juli moet eindigen in het Olympisch Stadion van Tokio tijdens de openingsce­remonie van de Spelen. Belangstel­lenden is verzocht de estafetteo­ptocht door Japan via een livestream te volgen en niet langs de route te gaan staan.

Wereldwijd zijn er twijfels over het doorgaan van de Olympische Spelen deze zomer. De Japanse regering en het Internatio­naal Olympisch Comité houden vooralsnog vol dat van een afgelastin­g geen sprake is. In een interview met The New York Times zei IOC-voorzitter Thomas Bach onder meer dat het ‘uitstellen van de Olympische Spelen voorbarig zou zijn’.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname