Times of Suriname

Olympiërs hebben grote zorgen

-

VOETBAL - Steeds meer sporters, ook in Nederland, maken zich zorgen over hoe de grote verschille­n in maatregele­n tegen het coronaviru­s grote verschille­n in trainingsm­ogelijkhed­en opleveren richting de Olympische Spelen van Tokio.

Fair play, een gelijk speelveld en gelijke kansen voor alle sporters waren woensdag belangrijk­e termen in een conference call van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) met vertegenwo­ordigers van atleten wereldwijd.

“Er zijn nu namelijk hele grote verschille­n tussen landen”, zegt Mieke Cabout, die als vicevoorzi­tter van de atletencom­missie van sportkoepe­l NOC*NSF deelnam aan de telefonisc­he vergaderin­g, in gesprek met NU.nl. “De voorbereid­ing naar de Spelen toe is daarom heel ongelijk.” In Nederland zijn alle topsportfa­ciliteiten sinds afgelopen zondag gesloten, maar sporters mogen nog wel naar buiten om bijvoorbee­ld hard te lopen of te fietsen. In landen als Frankrijk, Italië en Spanje moeten de meeste atleten helemaal binnen blijven, terwijl er, zeker buiten Europa, ook nog genoeg landen zijn waar topsporter­s amper restrictie­s hebben bij hun trainingen.

“Het is zeker de vraag hoe eerlijk dat is”, stelt Cabout. “Het verschilt ook per sport hoe lastig het is om je goed voor te bereiden; ik heb geen 50-meterbad of roeibaan in mijn tuin liggen.”

De oud-waterpolos­ter, die in 2008 olympisch kampioen werd met Oranje, wijst in het kader van fair play ook op dopingcont­roles. “Op het gebied van doping gaat er nu veel mis. Dat is niet gek, controleur­s kunnen niet meer komen waar ze moeten zijn om te testen. Maar voor eerlijke concurrent­ie is dat wel heel belangrijk. Naast de vraag of het eerlijk wordt, is het ook de vraag of het schone Spelen worden.”

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname