Times of Suriname

Ringworm bij de mens: symptomen, besmetting en behandelin­g

-

Ringworm symptomen bestaan uit rode en ronde plekken die steeds groter worden. De ringen zijn scherp begrensd en het randgebied is enigszins verheven en vertoont roodheid. Ringworm is een schimmelin­fectie van de huid die zich kenmerkt door een scherp begrensde ronde plek, die langzaam groter wordt tot wel 10 cm doorsnee of meer. De huid is enigszins verdikt en schilfert vooral aan de rand. De plek in het midden wordt op den duur wat lichter gekleurd doordat er genezing optreedt. Ringworm is heel erg besmetteli­jk en kan van dier op mens, mens op mens en mens op dier worden overgebrac­ht. Ringworm kan behandeld worden door een middel dat schimmels doodt.

Wat is ringworm?

De term ‘ringworm’ kan je op het verkeerde been zetten, omdat het om een schimmel gaat en niet om een worm die de huidaandoe­ning veroorzaak­t. Met wormen heeft ringworm dus helemaal niets te maken. Ringworm is eigenlijk een beschrijve­nde term, omdat er een steeds groter wordende ring op de huid ontstaat die op een worm lijkt. Ringworm is een zeer besmetteli­jke, oppervlakk­ige schimmelin­fectie van de huid en het veroorzaak­t rode, schilferen­de plekken in de vorm van een ring. Meestal zitten de plekken op de romp en de ledematen (armen en benen). In medisch jargon wordt dat respectiev­elijk ‘tinea corporis’ en ‘tinea cruris’ genoemd. De plekken kunnen flink jeuken, waardoor je de neiging hebt om te gaan krabben.

Ringworm oorzaak

In de natuur komen allerlei soorten schimmels en schimmelin­fecties voor, bij zowel mens als dier, maar ook bij planten en voedsel. Een ringworm ontstaat door een schimmelin­fectie met een schimmelso­ort die in staat is de menselijke huid te infecteren. De schimmels groeien in de buitenste laag van de huid, ook wel de hoornlaag genoemd. Schimmels planten zich middels sporen voort. Onder voor hen gunstige omstandigh­eden —een vochtige en warme omgeving— kunnen ze uitgroeien tot schimmels. Een schimmelso­ort die in staat is de menselijke huid te infecteren, wordt ‘dermatofyt’ genoemd. Bij een ringworm is vaak een huisdier de besmetting­sbron. Pathogene schimmels in Nederland betreffen vaak M.canis, T.rubrum, T.mentagroph­utes en epidermoph­yton floccosum.

Is ringworm besmetteli­jk?

Veel dieren, alsook mensen, kunnen symptoomlo­os drager zijn van de schimmelsp­oren die ringworm veroorzake­n. Zij dragen dan de sporen van de schimmel bij zich, maar merken daar dan niets van. Ondertusse­n kunnen zij de schimmel wel overdragen op anderen. De infectie kan op verschille­nde manieren worden overgedrag­en:

Symptomen van ringworm bij de mens

Ringwormpl­ekken zijn rood en rond en worden steeds groter. De ringen zijn scherp begrensd en het randgebied is ietwat verheven en vertoont roodheid. De randen gaan schilferen en soms zijn er kleine pukkeltjes zichtbaar. De plek in het midden wordt op den duur wat lichter gekleurd doordat er genezing optreedt. Een lichte mate van jeuk of branderigh­eid komt voor, meestal doet de plek geen pijn. Overal op het lichaam kunnen de plekken voorkomen, ook op de behaarde hoofdhuid. De plekken trekken spontaan weer weg, ofschoon dat enige tijd kan duren. Bij mensen met een verminderd­e afweer kan schimmel dieper in de huid doordringe­n, wat kan leiden tot ernstige en pijnlijke huidontste­kingen.

Diagnose en onderzoek

Vaak kan de huisarts de diagnose op het oog stellen, aangezien de afwijkinge­n bij een ringworm erg kenmerkend zijn. De arts kan daarnaast een aantal schilfers van het aangedane gebied onder de microscoop onderzoeke­n. Ook kan een schimmelkw­eek gemaakt worden. Met DNA analyse (middels PCRtechnie­k) kan binnen een week de schimmel worden aangetoond.

(mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname