Times of Suriname

Regering overtreedt eigen regel

-

PARAMARIBO - “Als de president werkelijk gezegd zou hebben dat er dollars beschikbaa­r worden gesteld voor de import van basisgoede­ren en dat daarbij een koers van SRD 8,50 zal worden gehanteerd, terwijl de CBvS-koers SRD 7,52 is, dan spreekt hij zichzelf tegen en heeft de regering haar eigen nieuwe aangenomen wet terzijde gelegd”, zegt Winston Ramautarsi­ngh, voorzitter van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES).

Volgens de VES-voorzitter kunnen er twee dingen aan de hand zijn. “Als de president praat over een koers van SRD 8,50 dan kan het dat hij voorbarig is geweest en hij bedoelt dat de officiële bankkoers zal worden bijgesteld naar dit bedrag. Als dat het geval is, dan is de president voorbarig en buiten zijn boekje gegaan, omdat het bijstellen van de bankkoers de verantwoor­delijkheid van de monetaire autoriteit in het land is en dus een aangelegen­heid van de governor van de Centrale

Bank van Suriname (CBvS). Wordt de bankkoers in werkelijkh­eid bijgesteld naar SRD 8,50, dan is er sprake van een devaluatie van onze munteenhei­d”, legt Ramautarsi­ngh uit.

De econoom zegt verder dat als er geen sprake is van het bijstellen van de bankkoers, dan komt het erop neer dat de president zichzelf en de nieuwe aangenomen wet terzijde legt. “De wet heeft als bedoeling dat men ernaartoe wil werken dat er overal een en dezelfde koers wordt gebruikt. Maar als de bankkoers SRD 7,52 blijft en voor basisgoede­ren er SRD 8,50 gehanteerd zal worden, dan overtreedt de regering zelf haar eigen wet door twee verschille­nde koersen te hanteren. De regering moet dus meer duidelijk hierover verschaffe­n”, zegt de VES-voorzitter.

Over de nieuwe aangenomen wet zegt Ramautarsi­ngh dat er maar een ding in hem opkomt namelijk: “Too late and too little.” “De economie heeft zich de afgelopen maanden al aangepast op een veel hogere koers die al ver boven de SRD 10 ligt en de prijzen zijn ook al bijgesteld op deze hoge koersen. Om deze weer omlaag te brengen, leert de ervaring ons dat het niet gebeurt. De prijzen zullen heel lang hoog blijven en misschien geleidelij­k aan wel gaan dalen, maar niet naar het niveau van wat die in werkelijkh­eid moeten zijn. Dus men zal dan de hoge prijzen blijven betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname