Times of Suriname

Staatsolie met obligatie van USD 195 miljoen naar internatio­nale kapitaalma­rkt

-

PARAMARIBO - Staatsolie Maatschapp­ij Suriname NV heeft gisteren USD 195 miljoen aan obligaties uitgegeven in Suriname en op Curaçao. Deze obligatie-uitgifte is internatio­naal genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). De Surinaamsc­he Bank NV is de arrangeur.

In totaal is met deze internatio­nale obligatie-uitgifte USD 195.067.000 aangetrokk­en, ruim USD 45 miljoen meer dan het beoogde bedrag van USD 150 miljoen. Voor Staatsolie is dit een teken dat de Surinaamse samenlevin­g, en nu ook internatio­nale beleggers, vertrouwen hebben in het bedrijf. Van de huidige obligatieh­ouders heeft ongeveer 85 procent wederom geinvestee­rd in deze obligatieu­itgifte.

De notering van de obligatie 2020-2025/2027 aan de DCSX is voor Staatsolie de eerste beursgang ooit en de eerste stap op de internatio­nale kapitaalma­rkt. De internatio­nale beursnoter­ing biedt de beleggers (in Suriname en op Curaçao) een beter verhandelb­are obligatie dan tevoren. Ook krijgt Staatsolie toegang tot internatio­nale beleggers op Curaçao, die geïnteress­eerd zijn in goed renderende regionale belegginge­n. Met de derde obligatie-uitgifte is er financieri­ng aangetrokk­en, met als doel de vernieuwin­g van de Staatsolie­obligatie 2015-2020 en de uitvoering van projecten die deel uitmaken van het investerin­gsprogramm­a 2020-2027, inclusief de investerin­g in de Pikin Saramacca goudmijn van Iamgold Rosebel Gold Mines.

“De verwachtin­g is dat na de recente olievondst in Blok 58, Maka Central-1, er meerdere ontdekking­en zullen volgen. Staatsolie zal kapitaal nodig hebben, wil het bedrijf zijn contractue­el vastgestel­de belang nemen in de vondsten indien die tot ontwikkeli­ng en in productie worden gebracht. Staatsolie bevindt zich in een kansrijke positie en zal toegang tot internatio­naal kapitaal moeten hebben om toekomstig­e investerin­gen in de offshore-olieproduc­tie te plegen. Hiertoe zullen verschille­nde financieri­ngsopties verder worden onderzocht, waaronder een aandelenem­issie en internatio­nale obligaties genoteerd in bijvoorbee­ld Londen of New York. De internatio­nale obligatie voor USD 195 miljoen genoteerd aan DCSX is een van de manieren om Staatsolie te introducer­en op de internatio­nale kapitaalma­rkt”, meldt het bedrijf in een persberich­t.

Voor de Staatsolie­obligatie 2020-2025/2027 zijn er coupures uitgegeven van USD 100 en USD 30 duizend. De looptijden zijn 5,5 jaar tegen 7 procent rente of 7 jaar tegen 7,5 procent rente per jaar. De rente-uitkering is twee keer per jaar, in maart en september. De eerste rentebetal­ing is op 23 september 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname