Times of Suriname

Survam vindt Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren niet uitvoerbaa­r

-

PARAMARIBO - De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschapp­ijen (Survam) meent dat de Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren niet uitvoerbaa­r is. Deze wet is een paar dagen terug aangenomen in het parlement.

De Survam zegt dat met de aanname van deze wet, de meerderhei­d van het parlement wederom gedemonstr­eerd heeft geen voorstande­r te zijn van respectvol­le dialoog met relevante stakeholde­rs, in de aanpak van nationale vraagstukk­en. Survam betreurt het dat wederom geconstate­erd moet worden dat onze volksverte­genwoordig­ers niet in staat blijken te zijn te leren uit de debacles uit het recente verleden, die het gevolg zijn geweest van deze aanpak: “Wij denken daarbij aan de Wet Basiszorgv­erzekering uit 2014.”

“De Survam is op geen enkele wijze geïnformee­rd of gehoord over de ontwerpwet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren.

Tijdens de behandelin­g en na de aanname van dit wetsproduc­t is komen vast te staan dat delen van het parlement en de sociale partners die wel geïnformee­rd waren over een conceptwet, tijdens de openbare vergaderin­g verrast geworden zijn met een totaal ander wetsproduc­t dan hetgeen er besproken was en op de agenda stond”, aldus de vereniging in een persberich­t.

Het parlement heeft met dit handelen getoond niet te schromen voor misleiding van de totale Surinaamse gemeenscha­p in een poging zijn onvermogen te verbloemen om een open en eerlijke dialoog aan te gaan met materiedes­kundigen en relevante stakeholde­rs over de aanpak van de huidige financiële crisis.

De Survam blijft voorstande­r van regulering van het betalings- en deviezenve­rkeer, maar is van mening dat de aangenomen Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren een averechts effect zal hebben op de valutakoer­sen en niet zal bijdragen aan een oplossing van de huidige crisis. Deze wet zal niet alleen voor de verzekerin­gsbranche, maar ook voor andere maatschapp­elijke groepen in de samenlevin­g desastreuz­e gevolgen hebben.

De Survam onderschri­jft de visie van de Surinaamse Bankiersve­reniging dat de wet in deze vorm niet uitvoerbaa­r is. De Survam is zich aan het beraden over te nemen gerechteli­jke en buitengere­chtelijke stappen om te voorkomen dat deze wet in werking treedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname