Times of Suriname

Agenten post Albina zonder ontsmettin­gsmiddelen

-

PARAMARIBO – Agenten die moeten werken op de Albina grenspost geven aan dat zij geen handsaniti­zer en mondkapjes meer hebben.

Volgens hen werken zij onder onveilige omstandigh­eden op de post, waardoor zij besmet kunnen raken met het coronaviru­s. De politieman­nen moeten zeven dagen op de post werken en krijgen geen voeding.

Volgens hen moeten zij zelf voeding meenemen van huis. In Albina kunnen zij niet altijd iets kopen, omdat de supermarkt­en niet open zijn. De agenten geven aan dat zij enerzijds blootgeste­ld zijn aan besmetting­sgevaar van het nieuwe coronaviru­s, terwijl zij anderzijds ook moeten zorgen voor eigen voeding. Zij zijn niet ervan op de hoogte dat zij achteraf een voedingsst­aat kunnen indienen om te declareren. Hoofdinspe­cteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations, zegt aan de krant dat het werken op de post te Albina geen detacherin­g betreft. Volgens hem kunnen de politieman­nen een voedingsst­aat invullen.

De agenten kunnen eigen voeding aanschaffe­n en naderhand declareren, waarbij zij aangeven hoeveel keren zij uit hun eigen zak voeding hebben gekocht. “Men krijgt het voedingsge­ld terug.” Over de mondkapjes en handsaniti­zer geeft Naarden aan dat de agenten dat moeten aankaarten bij de directe leidinggev­ende. Dan wordt er voorzien in de middelen. Naarden benadrukt dat er van tevoren moet worden aangegeven, dat de middelen opraken zodat die tijdig kunnen worden aangeschaf­t. “Men moet niet wachten totdat alles op is.” Hij zegt dat indien tijdig een schrifteli­jke aanvraag wordt ingediend, de middelen aangeschaf­t kunnen worden. “Men gaat er alles aan doen om de spullen aan te schaffen.” Volgens hem kan men in die tussentijd de handen met zeep wassen. Hij geeft aan dat chloor en water ook gebruikt kunnen worden. Daarbij moet het gaan om 80 procent water en 20 procent chloor. Naarden zegt dat de korpsleidi­ng niet wil dat politiemen­sen ziek worden. Hij merkt op dat ook voor zichzelf gezorgd dient te worden en niet altijd gewacht hoeft te worden op de overheid.

Hij weet dat de overheid en korpsleidi­ng een verplichti­ng hebben. “Jij mag verwachten dat de korpsleidi­ng in alles voorziet. Maar vooruitlop­end op de organisati­e moet je jezelf beschermen. Dat is niet te veel gevraagd. Je verdient wat geld. Wij moeten niet doen alsof we straatarm zijn dat we niet eens een fles chloor kunnen kopen.” Naarden zegt dat de politie in de frontlinie staat evenals de verpleegku­ndigen en artsen gedurende de periode van het coronaviru­s. “We moeten alles doen om gezond te blijven. En wij moeten op tijd doorgeven aan de leidinggev­ende voordat de spullen opraken. We denken natuurlijk aan de veiligheid van de collega’s. Niemand mag ziek worden.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname