Times of Suriname

Advocaat vindt dat VI-verzoeken bekeken kunnen worden

-

PARAMARIBO - Advocaat Maureen Nibte zegt aan de krant dat gedurende deze periode van coronaviru­s bekeken kan worden of veroordeel­den die twee derde van hun straf hebben uitgezeten, in aanmerking kunnen komen voor Voorwaarde­lijke Invrijheid­stelling (VI).

Over de VI wordt beslist door de minister van Justitie en Politie. Nibte zegt dat indien de VI van een veroordeel­de is geweigerd, het verzoek aan de rechter kan worden gedaan. Zij geeft aan dat zij dergelijke verzoeken zal doen, indien de justitiemi­nister die heeft geweigerd, want die worden wel door de rechter behandeld. Zij merkt op dat de wet aangeeft dat voor personen die voor bepaalde delicten zijn veroordeel­d, de VI kan worden geweigerd. Zij benadrukt dat dit echter per geval bekeken moet worden. De raadsvrouw zegt verder dat zij van verdachten voor wie er al een strafvoors­tel is gedaan, ook verzoeken tot vrijlating zal doen. Zij merkt op dat voor een van haar cliënten een strafvoors­tel is gedaan van twaalf maanden, waarvan vier voorwaarde­lijk. De verdachte zit al langer dan vijf maanden in voorarrest.

Voorts geeft zij aan dat in sommige zaken advocaten worden opgeroepen dat hun zaak zal voorgaan. Zij geeft aan dat in dergelijke zaken artikel 259 van het Wetboek van Strafvorde­ring een rol speelt, want dit artikel geeft aan dat de schorsing van een onderzoek van een verdachte in voorlopige hechtenis binnen een uiterste termijn moet zijn hervat, maar in geen geval van meer dan drie maanden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname