Times of Suriname

MH17-proces in juni verder, advocaten moeten zich eerst inlezen

-

AMSTERDAM - Het MH17proces wordt uitgesteld tot juni. De verdedigin­g moet eerst de tijd krijgen om het dossier te lezen, vindt de rechtbank. “De enorme voorsprong in dossierken­nis die het Openbaar Ministerie na jaren onderzoek heeft, noopt tot het creëren van tijd en ruimte om de verdedigin­g voor te bereiden”, zei de rechtbank gister tijdens een korte zitting in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Het proces ging twee weken geleden van start. Het OM vroeg de rechtbank toen om alvast na te denken over het horen van bepaalde getuigen.

Ook wilde het OM dat de advocaten in de zaak zouden aangeven of hun cliënt verhoord kan worden en of hij op bepaalde tapgesprek­ken te horen was. Maar de rechtbank vindt dat de advocaten zich eerst moeten kunnen verdiepen in het 36 duizend pagina’s tellende dossier. Ze hoeven daarom pas in juni op de verzoeken te reageren. Het Openbaar Ministerie had de rechtbank ook gevraagd om zelf te gaan kijken bij de wrakstukke­n van MH17. Die liggen op de luchtmacht­basis in Gilze-Rijen. Ook over zo’n schouw wilde de rechtbank nog niet beslissen.

Het OM moet eerst uitleggen waarom een schouw noodzakeli­jk is. De rechtbank bepaalde verder dat de advocaten van nabestaand­en een deel van het strafdossi­er krijgen, om zich voor te bereiden op het spreekrech­t. Ze mogen de inhoud met nabestaand­en bespreken, maar de stukken niet laten lezen of meegeven. Dat moet het risico op uitlekken voorkomen, zei de rechtbank. Als stukken nog tijdens het onderzoek in de openbaarhe­id komen, zou dat getuigen kunnen beïnvloede­n en daarmee de bewijswaar­de van hun verklaring­en. “Dat is in het belang van geen enkele procespart­ij”, aldus de rechtbank. In verband met het coronaviru­s mocht bij de zitting gister geen pers en geen publiek aanwezig zijn. In de zaal zat naast een deel van de rechtbank alleen een officier van justitie, een advocaat namens de nabestaand­en en een persrechte­r.

De rechtbank zendt het proces integraal uit via internet. De rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begon twee weken geleden onder grote internatio­nale belangstel­ling. Er staan vier verdachten terecht: drie Russen en een Oekraïner. Zij waren volgens het Openbaar Ministerie hoofdrolsp­elers bij het neerzetten en weghalen van de raketinsta­llatie waarmee het vliegtuig werd neergescho­ten. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlande­rs.

(NOS)

 ??  ?? Het OM (l) en de rechters op de tweede dag van het MH17-proces. (Foto: NOS)
Het OM (l) en de rechters op de tweede dag van het MH17-proces. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname