Times of Suriname

Speciaal vignet voor cruciale grensarbei­ders bij Belgische grens

-

DEN HAAG - Grensarbei­ders die werkzaam zijn in vitale sectoren kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat heeft het Ministerie van Binnenland­se Zaken bekendgema­akt. Het vignet moet voorkomen dat Nederlande­rs en Belgen met een cruciaal beroep, bijvoorbee­ld zorgverlen­ers, lang moeten wachten bij de Belgische grens. Sinds 18 maart heeft België de grenzen gesloten voor nietessent­iële reizen. Er wordt door de Belgische autoriteit­en actief gecontrole­erd en verschille­nde grensoverg­angen zijn gesloten. Mensen die niet werkzaam zijn in een vitale sector, moeten met een werkgevers­verklaring kunnen aantonen dat ze voor werk de grens moeten oversteken. Maar dat kan tot veel vertraging leiden. Om te voorkomen dat mensen die wel een cruciaal beroep hebben lang worden opgehouden, is het vignet geïntroduc­eerd.

Het vignet is er gekomen na overleg tussen Nederlands­e en Belgische ministers en kan worden aangevraag­d op de website van het Nationaal Crisiscent­rum. In België gaan de anti-corona-maatregele­n op enkele punten net iets verder dan in Nederland. Anders dan in Nederland geldt er een samenschol­ingsverbod en markten zijn verboden. Voor de rest komt het beleid van beide landen grotendeel­s overeen.

Ondanks de maatregel probeerden Nederlande­rs vorige week nog goedkoop te tanken in België. Daarop volgde een strenge sanctie: wie wordt betrapt, riskeert een boete van 4000 euro.

Een speciaal politietea­m controleer­t op zogenoemde tanktoeris­ten, meldde Omroep Brabant vorige week. “Er zijn lange wachtrijen bij de tankstatio­ns. Dat is juist wat we willen vermijden. We willen ‘social distancing’”, zei de Belgische politie tegen de omroep. (NOS)

 ??  ??
 ??  ?? Verschille­nde grensoverg­angen zijn gesloten (Foto: NOS)
Verschille­nde grensoverg­angen zijn gesloten (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname