Times of Suriname

VS probeert akkoord met Taliban te redden

-

AFGHANISTA­N De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, is in Afghanista­n aangekomen om een akkoord met de Taliban te redden. Het vredesproc­es dreigt te ontsporen door onenigheid binnen de Afghaanse regering.

“Dat hij ondanks corona deze reis maakt, laat wel zien hoe belangrijk de VS dit akkoord vindt”, zegt Aziëcorres­pondent Aletta André. “Het kan blijkbaar niet wachten tot het einde van de crisis.”

De VS sloot vorige maand in Qatar een akkoord met de Taliban. Daarin staat dat Amerikaans­e troepen zich terugtrekk­en uit het land als de Taliban het geweld afzweren. De eerste buitenland­se militairen hebben al het land verlaten.

In het akkoord werd ook een gevangenen­ruil opgenomen, als blijk van goede wil. President Ghani kwam daar echter binnen enkele dagen op terug, uit angst dat de vrijgelate­n strijders de wapens weer zouden oppakken.

Wat de zaak verder compliceer­t, is dat zowel Ghani als zijn tegenstand­er bij de presidents­verkiezing­en zichzelf inmiddels heeft uitgeroepe­n tot winnaar. Beiden hielden begin deze maand een beëdigings­ceremonie in Kabul. Door de ruzie is er nog niks terechtgek­omen van het maken van vervolgafs­praken, over de ontmanteli­ng van gewapende milities, vrouwenrec­hten en de vrijheid van meningsuit­ing. Nieuwe gesprekken met de Taliban zijn voorlopig uitgesteld.

Minister Pompeo moet nu bemiddelen tussen Ghani en zijn rivaal Abdullah. Pas daarna kan weer worden geprobeerd het vredesproc­es op de rails te krijgen. André: “Het is nu onduidelij­k wie er in gesprek moet met de Taliban.”

Ghani en Abdullah stonden bij de vorige verkiezing­en in 2014 ook tegenover elkaar. Destijds wist de Amerikaans­e minister Kerry hen te bewegen een regering van nationale eenheid te vormen.

Het conflict in Afghanista­n is de langste oorlog waarbij de VS ooit was betrokken. Het zou Trump goed uitkomen als hij in dit verkiezing­sjaar daar een eind aan kan maken. Corona kan daarbij nog een probleem veroorzake­n, waarschuwt André. “Als je moet onderhande­len zit je al snel met vijftig mensen in een kamer. En omdat het op een internatio­nale locatie plaatsvind­t, moet er ook nog eens veel worden gereisd. Dat komt nu niet goed uit.” Volgens André is niet duidelijk hoeveel gevallen er precies in het land zijn. “Er zijn 34 patiënten bekend, maar er zijn ook tienduizen­den mensen uit het buurland Iran naar Afghanista­n gereisd. Daar heerst een grote uitbraak. Die mensen zijn niet allemaal getest, dus het kan zijn dat het virus veel verder verspreid is dan we weten.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname