Times of Suriname

Schotse oud-premier Salmond vrijgespro­ken van seksueel wangedrag

-

SCHOTLAND De Schotse oudpremier Alex Salmond is door een rechtbankj­ury vrijgespro­ken van seksueel wangedrag. Hij stond terecht omdat hij tijdens zijn premiersch­ap, tussen 2007 en 2014, negen vrouwen zou hebben geprobeerd te verkrachte­n of aan te randen. In sommige gevallen zou dat zijn gebeurd in Bute House, de residentie van de premier in Edinburgh.

Salmond is

vrijgespro­ken van twaalf van de dertien aanklachte­n tegen hem. Voor één aanklacht is niet genoeg bewijs gevonden. Salmond heeft alle beschuldig­ingen altijd fel tegengespr­oken en stelde dat die voortkwame­n uit politieke motieven. Salmond was premier van Schotland en leider van de regerende SNP. In 2014 trad hij af na het referendum over de onafhankel­ijkheid van Schotland, toen een meerderhei­d tegen stemde. Hij werd opgevolgd door de huidige premier Nicola Sturgeon. De eerste beschuldig­ingen over seksueel wangedrag kwamen naar buiten in 2018, toen twee ambtenaren zeiden dat Salmond zich aan hen probeerde te vergrijpen. Hij ontkende dat en spande een rechtszaak aan tegen de regering, omdat zijn proces niet volgens de regels zou zijn verlopen. Een rechtbank gaf hem daarin gelijk.

Vorig jaar januari werd

hij opgepakt op beschuldig­ing van twee verkrachti­ngen en meerdere aanranding­en. Onder degenen die hem beschuldig­den waren, naast ambtenaren, ook partijgeno­ten. Salmond kwam op borgtocht vrij, de inhoudelij­ke behandelin­g van zijn zaak begon deze maand. De beschuldig­ingen tegen hem van een tiende vrouw hadden de aanklagers eerder al laten vallen.

(NOS)

 ??  ?? De Duitse regeringsl­eider Angela Merkel. (Foto: HLN)
De Duitse regeringsl­eider Angela Merkel. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname