Times of Suriname

WHOchef: pandemie heviger, maar ‘traject’ virus kan ingeperkt worden

-

ZWITSERLAN­D - De pandemie die het nieuwe coronaviru­s heeft veroorzaak­t, verhevigt, maar de ontwikkeli­ng of het traject van het virus kan worden ingeperkt. Dat liet de baas van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, weten.

Tedros roept alle landen op in de aanval te gaan tegen het nieuwe virus. Er moet volgens hem meer politieke inspanning komen om het te lijf te gaan. Hij spreekt daarom deze week tot de leiders van het internatio­nale economisch­e overlegorg­aan G20. Hij wil ze onder meer aanmoedige­n samen te werken om meer materiaal en kleding te produceren voor medici en andere medische hulpverlen­ers.

Tedros zei dat het virus sinds het werd gesignalee­rd in 67 dagen 100.000 besmetting­en had veroorzaak­t. Het duurde toen nog maar elf dagen voor de volgende 100.000 besmetting­en waren geconstate­erd. En slechts vier dagen voor de laatste 100.000 gevallen van het uit China afkomstige coronaviru­s werden vastgestel­d. De topman van de Verenigde Naties heeft intussen vanwege de coronaviru­spandemie opgeroepen tot een wereldwijd­e wapenstils­tand. Dat moet het mogelijk maken kwetsbare burgers in conflictge­bieden te beter beschermen.

Secretaris-generaal António Guterres zegt dat de pandemie nog eens duidelijk heeft gemaakt hoe zinloos oorlog is. “Maak een einde aan de ziekte die oorlog is en vecht tegen de ziekte die onze wereld verwoest”, stelde de Portugees in het VN-hoofdkwart­ier in New York.

Wereldwijd zijn meer dan 350.000 mensen besmet geraakt met het virus. Meer dan 15.000 patiënten zijn overleden. Het virus spaart ook conflictge­bieden niet. De autoriteit­en in Syrië maakten zondag bekend dat een eerste besmetting is vastgestel­d.

Experts verwachten dat het virus voor verdere chaos kan zorgen in landen waar oorlogen worden uitgevocht­en, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Die landen zijn vaak erg arm en hebben geen goed functioner­ende gezondheid­sstelsels.

“Het is tijd voor een lockdown op gewapende conflicten zodat we ons samen kunnen richten op de echte strijd van ons leven”, zei Guterres. “Laat de wapens zwijgen. Stop de artillerie. Staak de luchtaanva­llen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname