Times of Suriname

Lockdown met 31 mensen in één huis: ‘Geen glazen en jointjes meer delen’

-

Ze delen een keuken, badkamer, een ruimte met pooltafel en kippen. Noa Manú Snoeren woont met dertig studenten in een oud asielzoeke­rscentrum in Amsterdam. Drie weken geleden gaven ze nog een groot huisfeest, nu is het over met de pret. “Als één iemand geïnfectee­rd raakt, raken we allemaal besmet.” Het is rommelig, de deur wordt platgelope­n en social distancing kan niet met zoveel mensen: Noa’s studentenh­uis lijkt op het eerste gezicht niet de beste plek voor quarantain­e. Toch moeten de 31 bewoners uit Amsterdam het met elkaar uitzoeken. Drie weken geleden gaven ze nog een groot huisfeest. “We namen het tot afgelopen weekend niet echt serieus”, lacht Noa. Maar daar kwam deze week veranderin­g in. “Met het advies van de overheid móésten we wel regels opstellen. Er was helemaal geen structuur.”

Op een georganise­erde huisavond wordt besproken hoe ze met het coronaviru­s moeten omgaan. Er worden eerst wat extreme scenario’s uitgeschre­ven: geven we morgen nog één groot huisfeest? Of moet iedereen op z’n kamer blijven en maken we een kookschema? De mate van angst voor het virus loopt onder de bewoners uiteen, maar er is één ding waar ze het over eens zijn: hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. “We beseften dat wij echt een broeihaard zijn voor het coronaviru­s. Eenenderti­g mensen die ieder vier mensen infecteren, dan zit je op ruim 120 mensen. Dat gaat rap”, zegt Noa.

Die maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid wordt niet door alle studentenh­uizen serieus genomen, merkt FransPiete­r de Jong van Duwo op. Zijn organisati­e heeft 15 duizend gedeelde studentenw­oningen in haar beheer en moest afgelopen week verschille­nde malen een waarschuwi­ng uitgeven. “Nu de kroegen en vereniging­en zijn gesloten, is de neiging er om huisfeeste­n te organisere­n. Soms zijn wij er op tijd bij, maar een enkele keer kwam de waarschuwi­ng nadat het feest had plaatsgevo­nden.” (MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname