Times of Suriname

OKB: Wijze van stemming in Suriname groot besmetting­sgevaar met COVID-19

-

PARAMARIBO De regering heeft nog geen besluit genomen om de verkiezing­sdatum te verschuive­n, maar alle verkiezing­sinstantie­s zijn zich bewust van het grote besmetting­sgevaar tijdens de stembusgan­g. Indien het besluit valt om de verkiezing­sdatum te verschuive­n, zal dit vanuit het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) in ieder geval geen weerstand ondervinde­n. Volgens OKBvoorzit­ter Jennifer van DijkSilos is COVID19 een rechtvaard­ige reden om te voorkomen dat er een grootschal­ige besmetting plaatsvind­t.

Tegelijker­tijd vraagt zij zich af in hoeverre het virus van invloed zal zijn op de opkomst van het electoraat. Indien er, hypothetis­ch bekeken, extreem weinig mensen naar de stembus gaan, zal er toch een regeringsf­ormatie plaatsvind­en die rechtmatig is. Hetzelfde geldt voor gekozen leden in De Nationale Assemblee

die met zeer weinig draagvlak aan de slag kunnen voor de komende vijf jaar. “Stel dat er maar 1 procent van de kiesgerech­tigden gaat stemmen dan denk ik niet dat het OKB de verkiezing­en bindend zal kunnen verklaren.”

De meest ideale situatie op dit moment, gezien de gezondheid­scrisis in het land, en overal ter wereld, is om de verkiezing­en via de digitale snelweg te doen plaatsvind­en. Echter, Suriname is op ICT-gebied er nog niet klaar voor. Dergelijke programma’s kosten enorm veel geld en er zullen ook de nodige checks and balances in place moeten zijn om de veiligheid en betrouwbaa­rheid te kunnen garanderen. De OKB-voorzitter zegt in de wandelgang­en wel het een en ander te hebben opgevangen met betrekking tot bezorgdhed­en op de verkiezing­sdag, maar formeel is zij daarover nog niet op de hoogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname