Times of Suriname

Verzetzaak Bouterse naar april

-

PARAMARIBO De verzetzaak tegen Desi Bouterse is verschoven naar 29 april. Deze zaak zou op 31 maart voorgaan, maar vanwege de COVID19cri­sis worden strafzaken uitgesteld. Daarom is ook de zaak van Bouterse uitgesteld. Advocaat Irvin Kanhai bevestigt dat deze zaak op 29 april wordt behandeld.

Cynthia Valstein-Montnor, president van de krijgsraad, zei op de vorige zitting dat in artikel 367 van het Wetboek van Strafvorde­ring staat dat indien degene die in verzet is gekomen, ten dienende dage in rechte verschijnt, de zaak wordt behandeld als ware het rechtsgedi­ng bij verstek niet voorafgega­an. Bouterse verscheen toen voor de krijgsraad. Valstein-Montnor hield hem voor dat hij bij verstek is veroordeel­d tot twintig jaar celstraf op 29 november 2019. Zij gaf aan dat het verzet is aangeteken­d op 2 december en dat hij door het Openbaar Ministerie is gedagvaard op 30 december.

Valstein-Montnor zei verder dat in artikel 365 van het Wetboek van Strafvorde­ring staat dat binnen twee maanden nadat het verzet is gedaan, de zaak door een dagvaardin­g vanwege de vervolging­sambtenaar aan de veroordeel­de wordt betekend, aanhangig gemaakt ter terechtzit­ting van het gerecht, dat het vonnis bij verstek gewezen heeft. Er vond geen inhoudelij­ke behandelin­g van de zaak plaats, omdat een van de leden van de kamer niet aanwezig was. De kamer die de zaak behandelt, bestaat uit Valstein-Montnor, Suzanne Chu en Rewita Chatterpal. Chatterpal was afwezig; in haar plaats zat rechter Anandkoema­r Charan aan.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname