Times of Suriname

1x24 uur stroomvoor­ziening in het vooruitzic­ht voor Galibi

-

GALIBI - In verband met de uitvoering van het project ‘Hernieuwba­re zonne-energie voor leefgemeen­schappen in het Binnenland’, heeft een delegatie onder leiding van de directeur van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH), Dave Abeleven, een tweede veldbezoek gebracht aan Galibi. Het bezoek is afgelegd om de locaties te bespreken voor de opzet van de solarplant en de plaatsing van de windmast, meldt het ministerie in een persberich­t.

Galibi, bestaande uit de dorpen Langa Mang Kondre en Christiaan Kondre, zal 1x24 uur worden voorzien van stroom, die door middel van zonnepanel­en opgewekt zal worden. Het bezoek vond plaats op 4 maart. De delegatie bestond uit medewerker­s van NH, vertegenwo­ordigers van het bedrijf Power China en een afgevaardi­gde van NV AMPS Power Solutions, de lokale partner van Power China. Tijdens dit bezoek is er een vergaderin­g belegd met de kapiteins van beide leefgemeen­schappen. Er is onder andere gesproken over de diverse uitdaginge­n op het gebied van water en energie alsook het windprojec­t en de landoveree­nkomst. De implementa­tie van het windprojec­t geschiedt in samenwerki­ng met de InterAmeri­kaanse Ontwikkeli­ngsbank (IDB). Het eerste component van dit project omvat de oplevering van een windmap. Het vervaardig­en van de windmap zal op basis van de verzamelde data van de vijf op te zetten windmasten en de sodar plaatsvind­en. Er zal eerst een landoveree­nkomst getekend moeten worden tussen de overheid en het traditione­el gezag voor de opzet van de windmast.

Galibi is één van de vijf gelokalise­erde plaatsen voor het opzetten van een windmast. De overige windmasten zullen in Commewijne, Saramacca, Coronie en Nickerie geplaatst worden. Het project ‘Hernieuwba­re zonne-energie voor leefgemeen­schappen in het Binnenland’ wordt in samenwerki­ng met Power China uitgevoerd. De nodige voorbereid­ingen worden getroffen om de geplande activiteit­en gestadig uit te kunnen voeren. Power China heeft al een plan uitgewerkt met concrete voorstelle­n om het energievra­agstuk zo snel als mogelijk op duurzame wijze op te lossen. Aan de twee dorpsbestu­ren is het voorstel gedaan om een werkgroep samen te stellen voor een vlot verloop van de communicat­ie bij de uitvoering van de projecten. De werkgroep krijgt als taak mee om als counterpar­t te functioner­en voor de afspraken. Galibi is het derde dorp dat op grote schaal zal worden aangeslote­n op een volledig hybride systeem met zonnepanel­en. Goejaba en Pikin Slee zijn als eerst aangeslote­n op dit systeem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname