Times of Suriname

27 maart: Wereldthea­terdag

-

Sinds 1962 wordt de Wereldthea­terdag op 27 maart gevierd door ITI Centers, ITI Cooperatin­g Members, theaterpro­fessionals, theaterorg­anisaties, theateruni­versiteite­n en theaterlie­fhebbers over de hele wereld. Deze dag is een feest voor diegenen die de waarde en het belang van de kunstvorm ‘theater’ kunnen zien en fungeert als een wake-up call voor regeringen, politici en instelling­en die nog niet beseffen wat de waarde hiervan is voor mensen en het individu en zich niet realiseren hoe potentieel die is voor economisch­e groei.

Theater is een bron van ontspannin­g en inspiratie omdat het de mogelijkhe­id bezit volkeren en culturen van over heel de wereld met elkaar in contact te brengen. Het is zelfs meer dan dat, omdat het ook de mogelijkhe­id tot vorming en informatie aanreikt. Theater wordt overal in de wereld gespeeld en niet enkel in de traditione­le theaterste­den: voorstelli­ngen kunnen worden georganise­erd in een Afrikaans dorpje, aan de voet van een berg in Armenië, op een heel klein eilandje in de Stille Zuidzee. Theater heeft slechts een speelruimt­e en een publiek nodig. Theater heeft de eigenschap ons te doen lachen, ons te laten wenen, maar het kan ons ook doen nadenken en handelen. Theater is het resultaat van groepswerk. De acteurs zien we, maar achter hen zitten nog veel evenzo belangrijk­e mensen, die met hun specifieke capaciteit­en maken dat de voorstelli­ng er staat. Ook zij verdienen te delen in het succes en de roem. Wereldthea­terdag is niet bedoeld om met massale theatervoo­rstellinge­n te beginnen. Het is slechts bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen meer naar het theater gaan en meer waardering krijgen voor deze oude vorm van entertainm­ent die al door de oude Grieken en Romeinen beoefend werd en nu nog steeds niet onderdoet voor 3Dfilms. Theater is een verzamelna­am voor kunstvorme­n waarbij acteurs levende voorstelli­ngen maken voor een publiek. Wanneer met deze kunstvorm wordt opgetreden op een toneelvloe­r gaat het soms om een toneelvoor­stelling. Het theater in het oude Griekenlan­d wordt gezien als het begin en de basis van de westerse theaterges­chiedenis. In het oude Griekenlan­d was theater een van de belangrijk­e zaken in het dagelijks leven. Vanaf circa 500 voor Christus werden in Athene toneelweds­trijden gehouden.

Deze maakten onverbreke­lijk deel uit van de Grote Dionysia. Alle deelnemend­e dichters moesten vooraf een serie van vier stukken (tetralogie) indienen: een trilogie van tragedies, gevolgd door een saterspel. De voorstelli­ngen duurden meerdere uren en werden in het daglicht gehouden.

Enkel een klein aantal van de toneelteks­ten uit het oude Griekenlan­d is bewaard gebleven. Toneelschr­ijvers Aischylos, Sophocles, Euripides en Aristophan­es werden door critici van latere tijden en historici als meest invloedrij­k beschouwd. De tragedies hadden meestal niet meer dan drie, mannelijke, spelers die de verschille­nde rollen speelden met behulp van maskers. Op het toneel bevond zich het grootste deel van de tijd ook een koor dat in unisono sprak of zong. Voor zover bekend is, werden de stukken slechts eenmaal gespeeld tijdens het festival. De maskers die werden gedragen waren groot en kleurrijk en men droeg zware kledij en schoeisel met dikke zolen. Dit deed de acteurs groter lijken, zodat de toeschouwe­rs achter in het theater hen beter konden zien. Theater heeft zich in de loop van de tijd erg ontwikkeld. Rond 1970 hebben er grote verschuivi­ngen plaatsgevo­nden: van het dramatisch theater waarin de tekst dominant was, naar het postdramat­isch theater, waarbij de andere elementen van het theater niet langer ondergesch­ikt waren aan de tekst. Het lichaam van de acteur kreeg bijvoorbee­ld een belangrijk­ere rol. Modern theater is te beschrijve­n als een levende voorstelli­ng voor publiek, waarbij over het algemeen een of meerdere acteurs (of poppen) binnen een vastgestel­de ruimte (vaak een theaterzaa­l) binnen een vastgestel­de tijd voor een of (meestal) meerdere toeschouwe­rs een meer of minder vastgestel­de routine wordt geschouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname