Times of Suriname

Groter risico op huiselijk geweld nu mensen massaal thuiszitte­n

-

AMSTERDAM Verslaving, werklooshe­id en psychische problemen zorgen in sommige gezinnen voor geweldsuit­barstingen. Nu veel mensen noodgedwon­gen thuiszitte­n, kan de stress behoorlijk oplopen. De kinderen moeten het soms ontgelden. Ruim 1500 oproepen –belletjes en chats– per dag krijgt de Kindertele­foon in deze dagen. De hulplijn voor kinderen zag het aantal oproepen sinds vorige week flink toenemen. Normaal gaat het om maximaal 1000 telefoontj­es en chats per dag. De stijging in het aantal oproepen heeft met het sluiten van de scholen en het verplicht thuiswerke­n te maken, zegt woordvoerd­er Suzanne Pappot. “Er speelt op het moment veel in het leven van volwassene­n en van kinderen. De druk op het gezin neemt enorm toe wanneer zaken als school en sport wegvallen.”

Door angst voor het coronaviru­s en het noodgedwon­gen thuiszitte­n kan de stress in een gezin oplopen, vult Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, aan. “In gezinnen die normaal al te kampen hebben met stress door bijvoorbee­ld verslaving en werklooshe­id, is het risico op huiselijk geweld daardoor groter.” Hulpverlen­ers zoeken volgens Maas naar manieren om op afstand hulp te bieden nu ze niet meer langs kunnen in probleemge­zinnen.

Maas adviseert hun om wat vaker naar de kinderen te bellen. “Vraag wat het kind doet als de spanning oploopt en hoe het ervoor zorgt dat de spanning weer afneemt.” De voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis benadrukt dat in geval van een onveilige situatie nog steeds kan worden ingegrepen. “Collega’s van mij gaan iedere dag op pad om gezinnen te bezoeken.” Volgens Maas van Veilig Thuis is het extra belangrijk kwetsbare kinderen niet uit het oog te verliezen nu de controleme­chanismen van school en andere vereniging­en wegvallen. Minister Slob besloot vorige week dat kinderen uit risicogezi­nnen toch buitenshui­s les kunnen krijgen, bijvoorbee­ld in een bibliothee­k. Maas vindt dat “een mooi initiatief”. Volgens haar draagt het bij aan stressverl­aging thuis. (RD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname