Times of Suriname

Franse politie dreigt te stoppen met lock down-controles door gebrek aan maskers

-

FRANKRIJK De Franse politievak­bonden hebben ermee gedreigd niet langer te zullen toezien op de lock down in hun land, als het ministerie van Binnenland­se Zaken de politie niet meer mondmasker­s geeft. De dreigement­en volgen op berichten dat het ministerie Franse politiemen­sen heeft opgedragen om alle voorraden van maskers met filters over te dragen aan de gezondheid­szorg.

In Frankrijk is er al een tijdje discussie over het tekort aan mondmasker­s. Minister van Volksgezon­dheid Olivier Veran zei eerder deze maand dat Frankrijk een voorraad heeft van 86 miljoen chirurgisc­he maskers, maar niet van filtermask­ers. Die laatste zijn aangeraden voor gezondheid­swerkers. Hij zei ook dat de regering 250 miljoen maskers besteld had.

Sinds vorige week mogen mensen in Frankrijk niet naar buiten, behalve voor essentiële zaken, waarvoor ze een document moeten onderteken­en waarin staat waar ze naartoe gaan. Frankrijk heeft 100 duizend politieage­nten ingezet die moeten toezien op naleving van de regels.

Het dodental door de uitbraak van het coronaviru­s in Frankrijk is gisteren opgelopen tot 1331. De Franse autoriteit­en maakten ook bekend dat 231 patiënten met het virus zijn overleden. Het dodental viel daarmee iets lager uit dan dinsdag. Toen sprak de overheid over 240 sterfgeval­len in een etmaal. De autoriteit­en hebben inmiddels ook bij ruim 25 duizend mensen vastgestel­d dat ze besmet zijn met het virus: een toename van ongeveer 13 procent ten opzichte van een dag eerder. De meest recente cijfers worden later op de dag verwacht.

Twee departemen­ten langs de Rijn hebben intussen zoveel besmetting­en dat de intensivec­areafdelin­gen daar overvol zijn geraakt. De luchtmacht heeft al patiënten uit de stad Mulhouse naar het zuiden gevlogen, gisteren is ook een speciale TGV met twintig coronapati­ënten onderweg van het zwaar getroffen noordooste­n naar het westen van Frankrijk. In elke wagon lagen vier patiënten volgens het ministerie van Volksgezon­dheid.

De gehele regio Grand Est is erg getroffen. Volgens de regionale gezondheid­sdiensten waren er woensdag al 3068 patiënten met een coronabesm­etting naar het ziekenhuis gebracht. Sinds het begin van de pandemie zijn er al ruim 500 dodelijke slachtoffe­rs gevallen in de gehele regio. President Emmanuel Macron heeft woensdag een militair ziekenhuis in Mulhouse bezocht. Hij zei dat er een grote militaire operatie wordt uitgevoerd, die de bevolking en overheden moet helpen het virus de baas te worden. ‘Opération Resilience’ moet niet alleen de bevolking helpen, maar ook de publieke diensten, zei de zichtbaar afgematte president. Het land trekt vanwege de coronacris­is ook militairen terug die in Irak zijn gelegerd. Het gaat om ongeveer honderd manschappe­n. En er worden ook marinesche­pen naar overzeese gebiedsdel­en gestuurd in het kader van de operatie.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname