Times of Suriname

Aantal besmetting­en Italië weer fors gestegen, in Bergamo sterven zeven keer meer mensen dan normaal

- Een bejaarde in een rolstoel wordt door gezondheid­smedewerke­rs nagekeken. (Foto: HLN))

ITALIË In Italië zijn 6153 nieuwe besmetting­en met het nieuwe coronaviru­s geregistre­erd. Dat maakte de Civiele Beschermin­g bekend. Het gaat om de grootste dagtoename in vijf dagen tijd. Woensdag werden er 5120 gevallen geregistre­erd. In totaal zijn er 80.539 besmetting­en. Nog eens 662 mensen bezweken aan het virus. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 683 sterfgeval­len gisteren. Het totaal aantal overlijden­s staat nu op 8165.

Bergamo blijft de zwaarst getroffen stad van Italië. Vorige week stierven er 313 mensen, dat is zeven keer meer dan het gemiddelde van 45 doden per week dat de stad in de laatste tien jaar liet optekenen. In de laatste week van februari waren er 65 doden, maar dat aantal steeg naar 95 in de eerste week van maart en naar 296 in de tweede week van die maand.

Tussen 1 en 24 maart waren er 858 overlijden­s. Daar zaten ook wel sterfgeval­len bij van mensen die van elders naar de ziekenhuiz­en van Bergamo gebracht waren. Van Bergamo zelf waren er 446 overleden inwoners, tegen anders gemiddeld 100 op een maand. In Portugal zijn er zeventien nieuwe overlijden­s geteld als gevolg van het coronaviru­s, wat het totaal op 60 brengt. Het gaat om een stijging van bijna 40 procent in 24 uur tijd. Het aantal geregistre­erde besmetting­en met Covid19 steeg 18 procent, tot ruim 3500. In het ziekenhuis liggen er op dit moment in totaal 252 coronapati­enten, 61 onder hen bevinden zich op intensieve zorg. Staatssecr­etaris voor Gezondhid António Sales maakt zich zorgen om de capaciteit van de ziekenhuiz­en. “Het is van groot belang dat niet iedereen tegelijk ziek wordt”, zei hij aan de pers in Lissabon. Op dit moment is de situatie nog onder controle. Om het hoofd te bieden aan de crisis riep Portugal vorige week voor het eerst sinds de terugkeer naar de democratie in 1974 de noodtoesta­nd af. De socialisti­sche regering van premier António Costa kan sindsdien de rechten van burgers, media en ondernemin­gen fors inperken. Nog tot 2 april is de bewegingsv­rijheid in Portugal strikt beperkt. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname