Times of Suriname

Verdachte van aanslag in Christchur­ch bekent na jaar officieel schuld

-

NIEUW-ZEELAND - De man die wordt vervolgd voor de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchur­ch, zegt schuldig te zijn aan het ombrengen van 51 religieuze­n. De man ontkende een jaar lang verantwoor­delijk te zijn voor de terroristi­sche daad, hoewel hij op heterdaad werd betrapt.

Nieuw-Zeeland werd vorig jaar op 15 maart opgeschrik­t door een bloedbad. Een schutter opende het vuur op twee locaties in de stad en deelde online livebeelde­n van de aanslag. De man zegt nu officieel verantwoor­delijk te zijn voor die aanslag. Ook zegt hij schuldig te zijn aan veertig pogingen tot moord en het plegen van een terroristi­sch misdrijf. Het is niet duidelijk wanneer er uitspraak wordt gedaan in de zaak: de Australiër zou officieel in juni voor de rechter moeten verschijne­n.

Na de aanslag, het bloedigste incident in de recente historie van Nieuw-Zeeland, werden wapenwette­n aangescher­pt en kwam een massale vuurwapeni­nzamelings­actie op gang. Veel inwoners hebben vrijwillig afstand gedaan van hun wapens en wapenonder­delen. Eind december stond de teller op bijna 60 duizend wapens en 200 duizend onderdelen. In Nieuw-Zeeland zijn aanvalsgew­eren en semiautoma­tische wapens nu verboden. De 29-jarige man had een aantal wapens online gekocht bij een wapenwinke­l in Christchur­ch, terwijl een militair wapen elders was aangeschaf­t. (NU)

 ??  ?? Een kind legt bloemen op de herdenking­splaats van de aanslag. (Foto: NU)
Een kind legt bloemen op de herdenking­splaats van de aanslag. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname