Times of Suriname

Spaanse leger vindt dode ouderen in bejaardent­ehuis

-

SPANJE - Tijdens het desinfecte­ren van bejaardent­ehuizen heeft het Spaanse leger zwaar verwaarloo­sde ouderen gevonden. Sommige bejaarden waren al overleden. “Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje.” De bejaarden lagen in bed. “Sommige ouderen hadden al dagen geen hulp meer gekregen en werden aangetroff­en in slechte onhygiënis­che omstandigh­eden”, meldt het Spaanse ministerie van Defensie. Sommige patiënten waren bovendien besmet met het coronaviru­s.

In welke steden de bejaarden precies zijn gevonden, en om hoeveel doden het gaat willen de autoriteit­en niet bekend maken. Wél dat het om meerdere bejaardent­ehuizen gaat. Volgens correspond­ent Alex Tieleman geeft dit aan hoe groot de problemen in de zorg in Spanje zijn vanwege het coronaviru­s.

Het dodental vanwege het coronaviru­s is gestegen tot boven de 2600. Alle patienten drukken zwaar op het zorgstelse­l: “Wat ik hoor is dat het grootste probleem de hygiëne is. Er is een groot tekort aan mondkapjes en beschermen­de kleding.”

Door die slechte omstandigh­eden raken veel zorgmedewe­rkers besmet met het coronaviru­s. Al ruim 5000 zorgmedewe­rkers zijn ziek geworden. “En als ze zich ziek melden zijn er überhaupt geen vervangers om hun werk over te nemen. Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje, en daar is dit een sterk voorbeeld van.” Volgens de Spaanse krant El Pais zou het personeel van de verpleeghu­izen bovendien zijn vertrokken uit angst voor het coronaviru­s. Tieleman: “Mensen blijven ook thuis om te voorkomen dat ze het virus oplopen. Maar omdat het hier vaak gaat om privébejaa­rdentehuiz­en is het toezicht van de overheid niet altijd even scherp. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor deze situatie.”

Bovendien is er door het hoge aantal doden in Spanje een wachttijd ontstaan voor het ophalen van lichamen. Daarom liggen patiënten die zijn overleden soms wel meer dan een dag dood in bed voor ze worden opgehaald door het uitvaartce­ntrum. In El Pais vertellen zorgmedewe­rkers hoe erg ze dat vinden. Er is een onderzoek ingesteld naar de bejaardent­ehuizen. Volgens de Spaanse minister worden ouderen in de meeste tehuizen goed verzorgd. “Maar, zo zei ze op tv: “Degenen die hun werk niet goed doen zullen de consequent­ie daarvan merken.”

(RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname