Times of Suriname

Roemeense minister van Volksgezon­dheid neemt ontslag wegens aanpak coronacris­is

-

ROEMENIË - De Roemeense minister van Volksgezon­dheid Victor Costache heeft gisteren ontslag genomen. Eerste minister Ludovic Orban verwees naar persoonlij­ke en profession­ele redenen. Volgens Roemeense media had Orban zelf aangedrong­en op het ontslag van zijn minister. Costache kreeg steeds meer kritiek wegens zijn aanpak van de coronacris­is.

Veel artsen en verplegers trokken de voorbije dagen aan de alarmbel. Ze hekelden dat degenen die in de eerste lijn werken in de strijd tegen het coronaviru­s, geen beschermen­d materiaal hebben. Een ziekenhuis in Suceava, in het noordooste­n van het land, is het epicentrum van de epidemie in Roemenië geworden: acht van de tot nog toe zeventien Covid-19-overlijden­s vonden daar plaats. Er is bijna geen medisch personeel meer. Een vijfde van de ongeveer duizend coronageva­llen in het land betreft zorgverlen­ers in dat ziekenhuis.

Terwijl de medische wereld erom schreeuwde dat het ziekenhuis­personeel prioriteit zou krijgen, kondigde Costache woensdagav­ond aan dat alle inwoners van de hoofdstad Boekarest snel op het coronaviru­s zouden worden getest. Mobiele teams zouden van huis tot huis gaan om de tests af te nemen. De minister verwees als voorbeeld naar Zuid-Korea, waar breed werd getest op het coronaviru­s. Volgens niet-officiële cijfers heeft Boekarest echter vier miljoen inwoners, waardoor volgens de nieuwszend­er Digi24 alleen voor een onderzoek daar meer dan zeven jaar zou nodig zijn.

Roemenië, een van de armste landen van de Europese Unie, heeft de noodtoesta­nd afgekondig­d in de strijd tegen het coronaviru­s en bevindt zich in algemene lockdown.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname