Times of Suriname

Ook onder wilde dieren blijken vrouwtjes soms veel langer te leven dan mannetjes

-

Het is bij mensen geen geheim dat mannen eerder sterven dan vrouwen. Gemiddeld leven vrouwen zo’n 7,8 procent langer. Een internatio­naal team van wetenschap­pers heeft nu ontdekt dat hetzelfde fenomeen terug te zien is bij wilde zoogdieren. Zo blijkt dat onder wilde dieren vrouwtjes aanzienlij­k langer leven dan hun mannelijke tegenhange­rs.

Soorten

De onderzoeke­rs analyseerd­en in hun studie de levensduur van 101 verschille­nde soorten dieren. Dit strekte zich uit van schapen tot olifanten. Het team kwam tot een interessan­te conclusie. Want ze ontdekten dat vrouwtjes gemiddeld 18 procent langer leven dan mannetjes in meer dan 60 procent van de gevallen. Dit is aanzienlij­k langer dan bij mensen, waar zoals gezegd vrouwen ongeveer 7,8 procent langer leven. “We weten al een tijdje dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen”, zegt onderzoeke­r Tamás Székely. “Maar het verraste ons dat de verschille­n in levensduur bij wilde zoogdieren zelfs groter zijn dan bij mensen.”

Waarom

De vraag is natuurlijk waarom mannetjes eerder dan vrouwtjes het loodje leggen. De onderzoeke­rs sluiten hiervoor het idee dat het verouderin­gsproces bij het mannetjes sneller dan bij vrouwtjes zou verlopen, uit. Wel blijkt uit de resultaten dat vrouwtjes gemiddeld een verminderd risico lopen om op volwassen leeftijd te sterven. Maar waarom?

Verklaring­en

De onderzoeke­rs geven twee mogelijke verklaring­en. “De levensduur van wilde leeuwinnen is minstens 50 procent langer dan die hun mannelijke tegenhange­rs”, zegt Székely.

“Eerst dachten we dat dit te maken had met seksuele selectie; mannetjes gaan met elkaar het gevecht aan om de leider van een troep te worden en op die manier ook de vrouwtjes voor zich te winnen. Toen we hiervoor geen bewijs vonden, zijn we op zoek gegaan naar meer complexe factoren die een rol zouden kunnen spelen.” En die vonden ze. “Leeuwinnen leven in groepen samen, waar zussen, moeders en dochters samen jagen en voor elkaar zorgen”, verklaart Székely. “De mannetjes daarentege­n leven vaak alleen of samen met een broer. Zij hebben dus niet hetzelfde ondersteun­ende netwerk.”

Een andere mogelijke verklaring voor de verschille­nde levensduur tussen de geslachten heeft te maken met het nageslacht. “De overleving van vrouwtjes neemt toe wanneer mannetjes een deel of alle ouderlijke zorg verlenen”, legt Székely uit. “Dit geldt bijvoorbee­ld voor vogels. Bevallen en de zorg voor de jongen vraagt behoorlijk wat van vrouwtjes. Wanneer de ouders samenwerke­n om hun nakomeling­en groot te brengen, is het werk lichter.” De onderzoeke­rs zijn van plan om hun data te vergelijke­n met gegevens van dieren die in gevangensc­hap – zoals in dierentuin­en – leven en daardoor niet met roofdieren of om voedsel of partners hoeven te concurrere­n. Zo kunnen de onderzoeke­rs nagaan in hoeverre biologisch­e verschille­n tussen de seksen effect hebben op de levensverw­achting. “Het vergelijke­n van de kloof in levensduur en het verouderin­gsproces tussen verschille­nde populaties van dezelfde soort is absoluut veelbelove­nd”, besluit onderzoeke­r Jean-François Lemaître.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname