Times of Suriname

De coronacris­is is een gemiste kans voor robots

-

Tot die conclusie komen onderzoeke­rs in het blad Science Robotics. De wetenschap­pers wijzen er in hun paper onder meer op dat mensen in de strijd tegen COVID-19 gevaarlijk, maar soms ook ronduit saai werk moeten verrichten dat in theorie ook prima door robots kan worden gedaan. Denk aan het meten van de lichaamste­mperatuur van mensen op luchthaven­s, maar ook het testen van mogelijke coronapati­ënten of het desinfecte­ren van oppervlakk­en in ziekenhuiz­en of afvoeren en verwerken van mogelijk besmet afval(water). Door dergelijke taken door robots uit te laten voeren, wordt de mate waarin mensen aan het virus worden blootgeste­ld al flink beperkt, en daarmee wordt ook de verspreidi­ng van het virus afgeremd.

Isolatie

Daarnaast kunnen robots ook een rol van betekenis spelen voor mensen die noodgedwon­gen in quarantain­e of isolatie zitten. Zo kunnen sociale robots deze mensen gezelschap houden en zo gevoelens van eenzaamhei­d bestrijden.

Ontwikkeli­ng

Het idee dat robots op deze manieren van betekenis kunnen zijn tijdens een pandemie is niet nieuw. Tijdens eerdere uitbraken van infectiezi­ekten – zoals bijvoorbee­ld ebola, in 2015 – stelden onderzoeke­rs al vast dat robots het verschil konden maken in dergelijke crisissitu­aties. Er is echter één probleem. Het vereist namelijk dat robots bepaalde vaardighed­en hebben die momenteel – doordat er geen geld voor wordt vrijgemaak­t – niet

worden ontwikkeld.

Meer onderzoek

En dat moet – zo stellen de onderzoeke­rs nu een nieuw virus de wereld tot stilstand brengt – anders. Ze pleiten in hun paper dan ook voor meer onderzoek naar en ontwikkeli­ng van robots die tijdens pandemieën kunnen worden ingezet om virussen te bestrijden. “Anders zal de geschieden­is zich herhalen en zijn robots niet klaar om ons tijdens het volgende incident te assisteren”, aldus de wetenschap­pers. Het vereist dat techneuten om de tafel gaan met bijvoorbee­ld epidemiolo­gen, en er multidisci­plinair wordt nagedacht over wat robots in een pandemie voor ons kunnen betekenen.

KI

De grote uitdaging is nu om die robots verder te ontwikkele­n. En uit te zoeken wat de robotica in crisissitu­aties zoals deze nog meer voor ons kan betekenen. Wat dat betreft wordt er ook hoopvol gekeken naar kunstmatig­e intelligen­tie (KI). Op dit moment wordt in Nederlands­e ziekenhuiz­en bijvoorbee­ld KI ingezet om te achterhale­n welke behandelin­g en welke zorgcapaci­teit nodig is. Hiertoe wordt op de IC verzamelde data automatisc­h gebundeld en met behulp van machine learning geanalysee­rd. Maar er zijn nog veel meer mogelijkhe­den om KI in te zetten, zo stellen de onderzoeke­rs. De wetenschap­pers zien de coronacris­is als een ‘wake-up call’ voor de robotica. Want er is zoveel meer mogelijk als techneuten, artsen en industrie de handen ineenslaan én er geld beschikbaa­r wordt gesteld voor het verder ontwikkele­n van robots en KI in crisissitu­aties. Voor COVID-19 is het te laat. De vraag is echter niet of er zich nog een nieuwe pandemie voordoet, maar wanneer dat gebeurt. En dan moet de robotica een steentje bij kunnen dragen, aldus de onderzoeke­rs. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname