Times of Suriname

Wetenschap­pers reprogramm­eren de cellen van 114 jaar oude vrouw

-

Sommige mensen zijn een uitzonderl­ijk lang leven beschoren. Het gaat om zogenaamde ‘supereeuwe­lingen’; mensen die ouder dan 110 jaar worden. Deze leeftijd wordt door ongeveer één op de duizend honderdjar­igen bereikt. Op dit moment snappen wetenschap­pers nog niet helemaal hoe het kan dat supereeuwe­lingen zo’n lang en gezond leven leiden. Maar een nieuwe studie gepublicee­rd in Biochemica­l and Biophysica­l Research Communicat­ions licht een tipje van de sluier.

Supereeuwe­lingen

Supereeuwe­lingen zijn niet alleen opmerkelij­k vanwege hun hoge leeftijd. Ze blijken namelijk ook over een ontzettend goede gezondheid te beschikken en minder risico te lopen op bepaalde ziektes. Zo blijkt dat ze immuun zijn voor sommige ouderdomsz­iektes zoals de ziekte van Alzheimer maar ook voor hartaandoe­ningen en kanker. Die immuniteit blijkt bovendien vrij weinig met hun levensstij­l te maken te hebben. De grote vraag is echter waarom de één wel een supereeuwe­ling wordt en de ander niet. “Waarom verouderen supereeuwe­lingen zo langzaam?”, vraagt onderzoeke­r Evan Snyder zich hardop af. “We zijn nu zover dat we die vraag – anders dan ooit tevoren – kunnen ontraadsel­en.”

Reprogramm­eren

In de studie herprogram­meerden de wetenschap­pers de bloedcelle­n van drie verschille­nde mensen: een 114jaar oude vrouw, een gezonde 43-jarige en een kind van acht met progeria (een zeldzame verouderin­gsziekte, waardoor het lichaam sneller oud wordt). Een bijzondere mijlpaal, want het is voor het eerst dat wetenschap­pers de cellen van een 114-jarige opnieuw programmee­rden. De cellen uit de bloedmonst­ers werden eerst omgezet in zogenaamde geïnduceer­de pluripoten­te stamcellen (ofwel iPSC’s). Vervolgens werden deze cellen omgevormd tot mesenchyma­le stamcellen; een celtype dat weefsels van het lichaam zoals botten, kraakbeen en vet helpt onderhoude­n en herstellen.

Het kan!

Dat het gelukt is om de cellen van een supereeuwe­ling te reprogramm­eren, is ontzettend bijzonder. “We wilden een grote vraag beantwoord­en: kun je oude cellen opnieuw programmer­en?”, zegt Snyder. “We hebben nu laten zien dat het kan. Bovendien beschikken we nu over een waardevol hulpmiddel om de genen en andere factoren op te sporen die het verouderin­gsproces vertragen.”

Net zo makkelijk

De onderzoeke­rs ontdekten opvallend genoeg dat de cellen van de supereeuwe­ling net zo gemakkelij­k te reprogramm­eren waren als die van de gezonde 43-jarige en het kind van acht. Hierbij werden ook de telomeren – die zich aan het uiteinde van chromosome­n bevinden en ons DNA beschermen – teruggezet naar ‘jongere’ varianten. Het lukte de onderzoeke­rs zelfs om de cellulaire klok van de supereeuwe­ling terug te draaien van 114 jaar naar nul.

Het onderzoek smaakt naar meer. Want nu wetenschap­pers een belangrijk­e technologi­sche hindernis hebben overwonnen, kunnen vervolgond­erzoeken pogen om het geheim van supereeuwe­lingen verder te ontrafelen. En zulk onderzoek zal ons in staat stellen om te gaan begrijpen waarom supereeuwe­lingen zo lang leven en buitengewo­on resistent lijken te zijn tegen degenerati­eve ziekten. De volgende studie ligt alweer in het verschiet. Zo willen de onderzoeke­rs spiercelle­n van de drie proefperso­nen vergelijke­n, om te kijken of – en zo ja welke – genen of moleculair­e processen alleen bij supereeuwe­lingen voorkomen. En dat zou het startschot zijn voor de ontwikkeli­ng van medicijnen die deze unieke processen die plaatsvind­en in de cellen van supereeuwe­lingen tegenwerke­n, of juist kunnen nabootsen. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname