Times of Suriname

Gewezen ereconsul Suriname aan symptomen COVID-19 overleden

-

PARAMARIBO/RIO DE JANEIRO - De gewezen honorair consul voor Suriname in Rio de Janeiro, Jorge Jose Gonzalez Seba, is overleden in Brazilië. Er zijn aanwijzing­en dat hij is bezweken aan de gevolgen van COVID-19. Er is een onderzoek ingesteld naar zijn dood, aangezien er belastende informatie is over plichtsver­zuim van gezondheid­swerkers verbonden aan het Rio Mar Hospital. Zo meldt de Braziliaan­se krant

Het bewijs komt van Seba zelf, die net voor zijn dood een video-opname maakte waarin hij aangeeft aan zijn lot te zijn overgelate­n, omdat vermoed werd dat hij met het nieuwe coronaviru­s besmet was. Gezondheid­swerkers zouden volgens hem bang zijn ook besmet te worden. Zijn symptomen kwamen overeen met die van de besmetteli­jke ziekte. “Zij lieten mij als een dier achter, zonder te vertellen wat er aan de hand is. Ik gil en roep naar mensen, maar geen antwoord”, zegt de gewezen ereconsul van Suriname in de videoopnam­e. Hij werd op 21 maart opgenomen in het ziekenhuis en overleed op 25 maart. Daags daarna werd hij gecremeerd. Seba was 60 jaar. Hij had ook onderligge­nde aandoening­en, zoals diabetes.

Het ziekenhuis is intussen uitgekomen met een verklaring

O Globo.

waarin de behandelin­g van Seba wordt veroordeel­d. Een intern onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies mis is gegaan. Er is solidarite­it met de nabestaand­en getoond en er zal contact met hen gemaakt worden om tot een aannemelij­ke manier van genoegdoen­ing te komen.

Naast ereconsul voor Suriname was Seba ook gepensione­erd legeroffic­ier van de Braziliaan­se strijdkrac­hten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname