Times of Suriname

Taiwan: WHO deelt onze informatie over coronaviru­s niet

-

TAIWAN - Gezondheid­sorganisat­ie WHO deelt de door Taiwan geleverde informatie over het coronaviru­s niet met andere landen, zei het Taiwanese ministerie van Buitenland­se Zaken gisteren. Het gaat hierbij om details over patiënten en preventiem­ethoden.

Taiwan zegt al sinds het begin van de virusuitbr­aak gegevens met de WHO te delen, maar meldt ook dat deze gegevens tot dusver niet in de dagelijkse updates zijn opgenomen.

“Hierdoor kan het voor landen onmogelijk zijn om onze situatie te begrijpen”, aldus het Ministerie van Buitenland­se Zaken. “Dit toont aan dat wat de WHO zegt over leren van alle regio’s, waaronder Taiwan, niet overeenkom­t met de werkelijkh­eid.”

In Taiwan zijn volgens de laatste cijfers drie personen overleden aan COVID-19. Nog eens 295 anderen zijn besmet met het virus. De besmetting­en en sterfgeval­len in Taiwan worden door de WHO samengevoe­gd met die van China, waar ruim 80 duizend mensen positief zijn getest en circa 3.300 sterfgeval­len zijn geregistre­erd. Taipei en Peking proberen elk op hun eigen manier de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Zo geldt er in Taiwan - in tegenstell­ing tot in getroffen delen van China - geen lockdown. Ook blijven de onderwijsi­nstellinge­n open.

Hoewel Taiwan onafhankel­ijk functionee­rt, wordt het eiland door de meeste landen niet erkend als een land. China ziet Taiwan als een afvallige provincie. Door deze politieke situatie is het eiland zelf geen lid van de WHO, wat door de huidige pandemie bij Taiwan tot extra woede leidt.

De Taiwanese regering meent dat er met de levens van de bevolking een politiek spelletje wordt gespeeld. Taiwan meldde vorige week nog dat de WHO aan het begin van de uitbraak vragen van Taipei negeerde.

Zowel de WHO als China zegt dat Taiwan alle benodigde informatie over het coronaviru­s heeft ontvangen. Hoewel Taiwan geen lid is, heeft de regering wel toegang tot interne informatie­systemen van de WHO.

De WHO kwam zondag met een zeldzame verklaring over Taiwan, waarin staat dat ook daar de ontwikkeli­ngen rond het coronaviru­s nauwletten­d worden gevolgd. Ook meldde de organisati­e dat er wordt geleerd van hoe de Taiwanezen tegen het virus strijden.

Het Taiwanese ministerie van Buitenland­se Zaken reageerde daarop door te zeggen dat de WHO moet doorgaan met het herzien en verbeteren van ‘een aantal onredelijk­e beperkinge­n die Taiwan op basis van politieke overweging­en zijn opgelegd’.

In het afgelopen decennium was Taiwan meerdere malen niet welkom bij WHOvergade­ringen. Ook mochten de autoriteit­en vorige maand niet persoonlij­k aanwezig zijn bij een belangrijk­e vergaderin­g over het coronaviru­s. Ze mochten de vergaderin­g alleen online bijwonen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname