Times of Suriname

Melkboeren krijgen meer geld voor rauwe melk

-

PARAMARIBO - In gemeenscha­ppelijk overleg tussen diverse partijen is dinsdag een voorlopige aanpassing op de prijs voor de opkoop van rauwe melk tot stand gekomen. Deze prijsaanpa­ssing welke nodig was, is op dusdanige wijze vastgelegd dat de gemeenscha­p er niets van zal merken. De regering heeft gemeend de verhoging van de opkoopprij­s van rauwe melk te subsidiëre­n, waardoor de consumente­nprijs van melk en melkproduc­ten in de winkels hetzelfde zal blijven, meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persberich­t.

De nieuwe prijs is gisteren ingegaan. De directeur van de Melkcentra­le Paramaribo (MCP), vertegenwo­ordigers van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Veehouders Bond zijn akkoord gegaan en hebben de overeenkom­st bekrachtig­d. Partijen hebben de nieuwe opkoopprij­s van melk in een overeenkom­st vastgelegd, alsook de voorwaarde waaraan het product moet voldoen, de wijze van levering, de betaalwijz­e en de daarmee gepaard gaande handelinge­n. De onderteken­ing van de overeenkom­st heeft plaatsgevo­nden tussen LVV, de MCP, VSMB en de Veehouders Bond.

De partijen hadden voorafgaan­d aan het tekenen van de overeenkom­st een bespreking. De melkveesec­tor is niet bespaard gebleven van de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 en door de stijging van de verschille­nde kosten is het voor deze sector moeilijk te overleven. Minister Rabin Parmessar erkent de moeilijke situatie waarin de sector zich bevindt. Hij is ingenomen dat de sector desondanks is meegegaan kwaliteits­aspecten in te bouwen in de overeenkom­st. De boeren zullen middels trainingen begeleid worden. “De productie moet gestimulee­rd worden en als samenlevin­g kunnen we er niet zonder. Samen moeten we eruit komen”, zegt hij. Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehouders Bond, hoopt dat de nieuwe opkooprijs mag leiden tot een verhoging van de melkproduc­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname