Times of Suriname

VHP en NPS willen regering helpen in strijd tegen COVID-19

-

PARAMARIBO - Minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid heeft deze week een delegatie van de Nationale Partij Suriname (NPS), en de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) ontvangen op zijn kantoor. Enkele politici van deze politieke partijen hebben zich laten informeren over de recente ontwikkeli­ngen rond de uitbraak van COVID-19. Ze hebben hun ondersteun­ing toegezegd bij de bestrijdin­g van het virus en de bewindsman gevraagd waar ze kunnen inspelen met mankracht en middelen. De bewindsman noemde de gesprekken met beide partijen prijzenswa­ardig en vruchtbaar, meldt het ministerie in een persberich­t.

Elias zei dat de situatie voor nu wel onder controle is. “Maar als het virus zich verder verspreidt, zal elke vorm van hulp hard nodig zijn.” De bewindsman deed een beroep op de partijen om zoveel mogelijk de gemeenscha­p te helpen informeren over de preventiev­e maatregele­n die getroffen worden tegen het virus. Dit zou via hun geëigende kanalen en via de media kunnen. Elias benadrukte dat in deze periode het COVID-19Manageme­ntteam iedereen, dwars door de politiek heen, nodig heeft. “Op de calamiteit­enschaal staat Suriname op ‘groen', maar op het moment dat die op ‘oranje' springt, hebben we iedereen heel hard nodig. Daarom is het van belang dat we al onze mensen en middelen in kaart brengen en ready houden”, zei Elias.

Jerrel Pawiroredj­o, ondervoorz­itter van de NPS, is reeds nauw betrokken bij het geheel. Hij zei dat de medische deskundige­n van de NPS de tot nu toe getroffen maatregele­n om de verspreidi­ng van het virus in te dammen, ondersteun­en. Volgens hem hebben deze maatregele­n ertoe geleid dat de situatie nu goed onder controle is. Ook adviseert de NPS de repatriati­e van ingezetene­n gedegen voor te bereiden en gefaseerd uit te voeren, zodat de kans op 'import' van besmette personen of verspreidi­ng via die routes geminimali­seerd wordt.

Maaltie Sardjoe, ondervoorz­itter van de VHP, zei dat de partij vanaf het begin al een team heeft samengeste­ld. VHP-parlementa­riër Dew Sharman, is ook nauw betrokken bij het geheel. Sardjoe merkte op dat er posters zijn gemaakt voor de interne structuren die naar alle districten zijn opgestuurd. De spotjes willen ze in alle talen vertalen, zodat de boodschap de totale gemeenscha­p kan bereiken. Het team wil graag inspelen op de behoefte die er is en is voornemens een compleet logistiek netwerk op te zetten. Mensen die niet in staat zijn hun boodschapp­en te halen omdat zij in quarantain­e zijn, kunnen een beroep doen op dit team. Ook artsen zijn voorzien van informatie. Daarnaast heeft de partij alle activiteit­en aangepast en er wordt rekening gehouden met samenschol­ing. Verder worden alle preventiev­e maatregele­n in acht genomen. De minister deelde mee dat het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg reeds bezig is de informatie, audio en beeldmater­iaal, in verschille­nde talen te vertalen.

Ruben del Prado, beleidsadv­iseur van Volksgezon­dheid, vroeg beide partijen om mee te helpen denken over eventuele plekken die kunnen dienen als overheidsq­uarantaine. De Surinamers die gestrand zijn in het buitenland, willen allen heel snel terug zijn.

Beide partijen hebben hun volledige medewerkin­g toegezegd aan het ministerie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname