Times of Suriname

Samenwerki­ng RGB en WWF voor beschermin­g zeeschildp­adden

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de World Wildlife Fund (WWF) hebben een Grant Agreement getekend voor de periode 1 maart tot 31 juli 2020, voor de uitvoering van het project

Het algemene doel van dit project is erop gericht om de populaties van de Aitkanti (Lederschil­dpad), Krape (Soepschild­pad), Warana en Karet op de legstrande­n van de districten Marowijne en Commewijne tegen 2025 te stabiliser­en. Dit meldt RGB in een persberich­t.

Conservati­on’.

De afdeling Natuurbehe­er van de dienst ʼs Lands Bosbeheer (LBB) van RGB is in samenwerki­ng met de WWF-Guianas, Stichting Natuurbeho­ud Suriname (Stinasu), en de lokale gemeenscha­ppen belast met de uitvoering van dit project. De monitoring van het aantal zeeschildp­adden, inclusief dagelijkse (nachtelijk­e en vroege ochtend) tellingen van legnesten, evenals gestrande zeeschildp­adden zal plaatsvind­en bij onder andere Braamspunt en Galibi. Verder zal data over aantal overtredin­gen, aantal in beslag genomen eieren en de aangehoude­n mensen, alsook de sancties die tegen hen getroffen zijn, worden bijgehoude­n. WWF komt in met een grant van USD 71.800 en RGB met een eigen bijdrage van USD 100 duizend.

Voor uitbreidin­g van het zeeschildp­addenwerk op de stranden is er samenwerki­ng gezocht met ‘Green Heritage Fund Suriname’ (GHFS) en Stichting d’Ons. Beide organisati­es hebben ondersteun­ing toegezegd door middel van het inzetten van vrijwillig­ers op de stranden. In de afgelopen jaren is Braamspunt steeds meer een trekpleist­er voor toeristen voor zeeschildp­addentours

‘2020 Marine Turtle

vanwege de makkelijke bereikbaar­heid. Het is heel bijzonder dat er in de noordoostz­one van de kustvlakte van Suriname, die overwegend uit modder en mangrove bestaat, belangrijk­e legstrande­n zijn voor de diverse soorten zeeschildp­adden. Het ministerie doet een beroep op de samenlevin­g om gezamenlij­k te zorgen voor beschermin­g en duurzaam behoud van deze magnifieke zeeschildp­adden. Overtredin­gen kunnen worden doorgegeve­n aan de jachtopzie­ners van de afdeling Natuurbehe­er op het nummer 472847.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname